- Home
- Externe
- (14.03.2022, 21:46)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul Estoniei, ţară membră NATO, a votat în favoarea introducerii „no-fly zone” deasupra Ucrainei
Estonia este prima naţiune membră NATO care solicită în mod oficial implementarea unei zone de interdicţie a zborurilor pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Urmărește
43990 afișări
Sursa Foto- riigikogu.ee
Parlamentul Estoniei a cerut luni statelor membre ONU „să ia măsuri imediate pentru a stabili o zonă de excludere aeriană” deasupra Ucrainei. Scopul este să prevină noi victime civile pe măsură ce războiul pe mai multe fronturi al Rusiei împotriva Ucrainei continuă.
Estonia este prima naţiune membră NATO care solicită în mod oficial implementarea unei zone de excludere a zborurilor deasupra Ucrainei, transmite Fox News.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
„Riigikogu (Parlamentul Estoniei) îşi exprimă sprijinul faţă de apărătorii şi poporul statului Ucrainei în lupta lor împotriva Federaţiei Ruse care a declanşat un război criminal şi solicită să arate sprijinul absolut Ucrainei în războiul său pentru a-şi apăra libertatea, suveranitatea şi integritatea teritorială”, a declarat luni parlamentul Estoniei.
Parlamentul Estoniei „subliniază” că „agresiunea neprovocată şi activităţile militare ale Rusiei constituie o crimă împotriva păcii fără termen de prescripţie şi că toate crimele de război care au fost comise vor trebui pedepsite”.
„Riigikogu cere statelor membre ONU să ia măsuri imediate pentru a stabili o zonă de excludere a zborurilor ca să prevină noi apariţia de noi victime”, susţine parlamentul estonian.
Parlamentul îndeamnă toate parlamentele naţionale din celelalte state membre NATO să procedeze în manieră similară şi să susţină impunerea de sancţiuni suplimentare împotriva Federaţiei Ruse, precum şi împotriva Republicii Belarus care participă la agresiunea împotriva Ucrainei.
Parlamentul Estoniei a cerut, de asemenea, „impunerea imediată a unui embargo comercial cuprinzător asupra Federaţiei Ruse şi Republicii Belarus, care ar limita capacitatea statelor agresoare de a duce război”.
Riigikogu cere statelor să închidă spaţiul aerian şi porturile pentru aeronavele şi navele Federaţiei Ruse şi cere membrilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să voteze pentru excluderea Federaţiei Ruse din calitatea de membru al Consiliului Europei şi solicită statelor membre să adopte imediat o decizie relevantă.
Riigikogu invită statele membre UE/NATO să susţină cererea oficială a Ucrainei pentru statutul de stat candidat la UE şi solicită să acorde Ucrainei o şansă pentru aderarea la NATO.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Statelor Unite şi aliaţilor occidentali să implementeze o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.
De ce no-fly zone este o „declaraţie de război”
Ucraina nu este membră a NATO, deci nu este supusă prevederii articolului 5 din Alianţa NATO care spune că atunci când o ţară membră este atacată, toate ţările membre vor lua măsuri pentru a ajuta.
Dar există riscuri.
Preşedintele american Joe Biden a exclus existenţa unei zone de excludere a zborului deasupra Ucrainei, spunând că aplicarea acesteia ar pune SUA şi NATO într-o confruntare directă cu Rusia şi ar extinde conflictul la scară europeană, iar un confllict NATO-Rusia nu înseamnă decât Al Treilea Război Mondial.
Jens Stoltenberg, secretar NATO, a declarat cu ceva timp în urmă că "O zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei va duce cel mai probabil la un război deplin între NATO şi Rusia”.
„Singura modalitate de a implementa o zonă de excludere a zborului deasupra Ucrainei este să trimiteţi avioane NATO – avioane de luptă – în spaţiul aerian ucrainean şi apoi să impuneţi zonă de excludere a zborului prin doborârea avioanelor ruseşti”, a spus Stoltenberg. „Dacă am face asta, vom ajunge cu ceva care s-ar putea sfârşi într-un război care va implica mai multe ţări şi va provoca mult mai multă suferinţă umană.”
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a ameninţat că Al Treilea Război Mondial nu va fi decât nuclear.
AICI, totul despre no-fly zone.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: A început campania "Trimite-l pe Putin spre Jupiter". Ministrul ucrainean al Digitalizării îi cere ajutorul lui Elon Musk pentru a construi racheta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:55
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
astăzi, 12:30
Cercetări pentru împiedicarea dreptului la vot, după ce o pacientă din spital nu a putut vota