- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul European a adoptat Codul de conduită pentru eurodeputaţi, care interzice avantajele în schimbul votului
Parlamentul European a adoptat joi Codul de conduită pentru eurodeputaţi, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2012 şi care defineşte conflictul de interese şi prevede posibilitatea sancţionării europarlamentarilor, inclusiv prin suspendarea sau chiar retragerea mandatului.
Parlamentul European a adoptat Codul de conduită pentru eurodeputaţi, care interzice avantajele în schimbul votului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Conform unui comunicat al europarlamentarului Monica Macovei, Codul arată clar că membrii PE nu pot primi bani sau avantaje în schimbul votului sau activităţii legislative sau politice din cadrul Parlamentului European.
În plus, potrivit noilor reglementări, europarlamentarii trebuie să depună o declaraţie de interese financiare, în care să precizeze, printre altele: activităţile profesionale din ultimii trei ani dinaintea preluării funcţiei în Parlament; orice activitate periodică remunerată exercitată de deputat în paralel cu exercitarea funcţiilor, ca salariat sau ca lucrător independent; orice activitate externă ocazională remunerată (inclusiv scrierile de autor, conferinţe sau expertize), în cazul în care remuneraţia totală depăşeşte 5.000 de euro pe an calendaristic; participarea la comitete sau consilii de administraţie din întreprinderi, organizaţii neguvernamentale, asociaţii sau orice organism cu personalitate juridică, ori exercitarea altor activităţi externe, remunerate sau nu; orice alt interes financiar care ar putea avea o influenţă asupra exercitării funcţiilor de deputat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Ce spune presa britanică despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor: „A uimit România şi a alarmat aliaţii săi”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1007. Pentagon: Nu există indicii că trupele nord-coreene se deplasează în Ucraina / Germania va livra 2 sisteme de apărare aeriană IRIS-T Ucrainei până la sfârşitul anului
-
Un sud-coreean a fost condamnat pentru că s-a îngrăşat în mod deliberat pentru a se sustrage din armată
Codul de conduită va intra în vigoare la 1 ianuarie 2012, iar europarlamentarii trebuie să actualizeze declaraţiile de interese potrivit noilor prevederi până la sfârşitul lui martie 2012. Declaraţiile vor fi publicate pe pagina web a Parlamentului European.
Monica Macovei a salutat adoptarea Codului de conduită pentru europarlamentari.
"Până acum nu a existat un Cod de conduită al membrilor Parlamentului European. Acesta este primul şi avem nevoie de el. Din păcate însă, acest Cod va rămâne asociat cu scandalul care a afectat imaginea Parlamentului European şi cu felul în care Adrian Severin a făcut România de ruşine şi continuă să o facă refuzând să îşi dea demisia. Domnul Severin conferenţiază la Bucureşti despre mitologia fenomenului corupţiei, în timp ce la Bruxelles politicienii din statele UE iau măsuri concrete împotriva corupţiei", a declarat Monica Macovei, conform sursei citate.
Europarlamentarul Adrian Severin este în prezent investigat de DNA într-un caz în care este acuzat de corupţie. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, la 18 iulie, începerea urmăririi penale faţă de Adrian Severin, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă.
În primăvara acestui an, reporterii de la Sunday Times au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul PSD Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană. Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi - un român, un sloven şi un austriac - să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat, a relatat atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".
În 20 martie, Parlamentul European (PE) a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică The Sunday Times împotriva celor trei eurodeputaţi. Conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul român refuzând să părăsească postul de la PE. În 23 iunie, Parlamentul European a hotarât ridicarea imunităţii lui Adrian Severin şi a încredinţat preşedintelui PE sarcina de a transmite imediat această decizie autorităţilor competente şi lui Severin.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO