- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul European a aprobat aderarea Croaţiei la UE
Parlamentul European a aprobat joi aderarea Croaţiei la UE, cerând însă Zagrebului să depună eforturi suplimentare pentru a combate corupţia şi crima organizată.
Parlamentul European a aprobat aderarea Croaţiei la UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aderarea Croaţiei la UE a fost aprobată cu 564 de voturi pentru, 38 împotrivă şi 32 de abţineri.
Acordul Parlamentului era ultimul obstacol juridic înainte de semnarea tratatului de aderare prevăzut la summitul liderilor europeni din 8 şi 9 decembrie, la Bruxelles. Tratatul urmează să fie apoi ratificat de fiecare dintre cele 27 state ale UE. La încheierea acestui proces, fără îndoială la 1 iulie 2013, Croaţia va deveni cel de-al 28-lea stat membru al UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Recunoscând că Croaţia este pregătită pentru aderare, deputaţii au invitat Zagrebul să se ocupe de "provocările care persistă, în special în domeniile reformelor justiţiei, luptei împotriva corupţiei şi crimei organizate".
Parlamentul European le-a cerut, de asemenea, autorităţilor croate să îşi multiplice eforturile în vederea "urmăririi în justiţie a crimelor de război, respectarea tuturor recomandărilor Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie şi încurajarea întoarcerii refugiaţilor de război, în special sârbi".
"Astăzi este o zi bună pentru Croaţia şi pentru UE", a declarat preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.
"În pofida gravei crize economice şi politice, UE rămâne un pol de atracţie puternic pentru ţările învecinate care caută stabilitate şi securitate", a remarcat, la rândul său, liderul liberalilor europeni, belgianul Guy Verhofstadt.
"Aderarea Croaţiei este începutul unui nou viitor pentru ţară şi sperăm că ea reprezintă o etapă către securitate şi stabilitate în toată regiunea Balcanilor de Vest", a adăugat el.
Croaţia şi-a depus cererea de aderare la UE în 2003 şi în 2004 a obţinut statutul de ţară candidată. Negocierile de aderare au început în 2005.
În cadrul summitului din 8 şi 9 decembrie, liderii europeni trebuie să se pronunţe asupra statutului de candidat la UE al Serbiei. Dar din cauza recentelor incidente survenite în nordul Kosovo, este puţin probabil ca acesta să îi fie acordat.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO