- Home
- Externe
- BRUXELLES, (05.07.2017, 06:00)
- Andrei Ionascu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul European a aprobat asistenţa de 100 milioane euro pentru Republica Moldova pentru a sprijini refacerea ţării după criza economică şi politică
Eurodeputaţii au aprobat, marţi, asistenţa macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, pentru a sprijini refacerea ţării după criza economică şi politică, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei europene.
Urmărește
191 afișări
Parlamentul European a aprobat asistenţa de 100 milioane euro pentru Republica Moldova
Asistenţa financiară a fost aprobată cu 575 de voturi la 76 şi 46 de abţineri. UE va oferi o combinaţie de granturi şi împrumuturi în valoare de 100 milioane euro, în perioada 2017-2018, pentru a sprijini nevoile financiare externe ale Republicii Moldova.
Asistenţa macrofinanciară ar trebui să sprijine angajamentul Republicii Moldovei pentru un management corect al finanţelor publice, pentru lupta împotriva corupţiei şi spălării banilor, pentru depolitizarea administraţiei publice, pentru o justiţie independentă şi pentru libertatea presei.
Declaraţia comună a Parlamentului European, Comisiei şi Consiliului European subliniază faptul că respectarea mecanismelor democratice efective, inclusiv un sistem parlamentar bazat pe pluripartitism şi statul de drept, precum şi garantarea drepturilor omului, sunt precondiţii pentru primirea asistenţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Aceste condiţii vor fi dependente de plata fiecărei tranşe, iar Comisia Europeană va trebui să suspende temporar sau să anuleze orice plată dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite.
"Acest vot confirmă că UE este alături de poporul Republicii Moldova atunci când acesta are nevoie. Cred cu tărie că pachetul de reformă care însoţeşte asistenţa financiară are un potenţial adevărat de transformare a economiei şi societăţii moldoveneşti. Încurajez autorităţile din Moldova să ia în serios recentele recomandări ale Comisiei de la Veneţia, în contextul dezbaterii privind reforma electorală, care va fi, fără îndoială, în centrul monitorizării - aşa cum rezultă din declaraţia comună adoptată de către cele trei instituţii", a spus raportorul Sorin Moisă.
Din suma totală, 60 de milioane de euro reprezintă împrumuturi, iar 40 de milioane de euro vor fi acordate sub formă de subvenţii. Aceasta sumă reprezintă 25% din nevoile financiare externe ale ţării şi va completa resursele furnizate Republicii Moldova de FMI şi alte instituţii financiare.
Este pentru a doua oară din 2010 când Uniunea Europeană oferă asistenţă macrofinanciară Republicii Moldova. Ţara a experimentat o recesiune economică în 2014, atunci când un scandal bancar şi dificultăţi fiscale combinate cu o performanţă slabă a exporturilor au afectat economia şi viaţa politică.
Acordul de comerţ liber cu UE, aplicat din septembrie 2014, a contribuit la refacerea economică. Uniunea Europeană este în momentul de faţă partenerul comercial cheie al Republicii Moldova, cu 63% din totalul exporturilor.
Citeşte şi: Turcia vrea sistem propriu antirachetă. Ministrul turc al Apărării: Îl vom dezvolta în colaborare cu Franţa şi Italia
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe