- Home
- Externe
- BRUXELLES, (13.11.2014, 13:51)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul European a ratificat Acordul de asociere UE-Republica Moldova
Parlamentul European (PE) a ratificat joi Acordul de asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova, care include şi un Acord comercial aprofundat şi comprehensiv, informează un comunicat al PE.
Urmărește
329 afișări
Parlamentul European a ratificat Acordul de asociere UE-Republica Moldova (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)
Acordul de asociere, care reprezintă fundamentul pentru o mai puternică asociere politică şi integrare economică între UE şi R. Moldova, oferind liber acces reciproc pe piaţă, a fost aprobat cu 535 de voturi "pentru", 94 "împotrivă" şi 44 de abţineri, potrivit comunicatului.
În rezoluţia care însoţeşte acordul, aprobată cu 529 de voturi "pentru", 96 "împotrivă" şi 46 de abţineri, deputaţii au subliniat că semnarea documentului la 27 iunie şi ratificarea acestuia "nu reprezintă un obiectiv final" în relaţiile UE-R. Moldova.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Ce spune presa britanică despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor: „A uimit România şi a alarmat aliaţii săi”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1007. Pentagon: Nu există indicii că trupele nord-coreene se deplasează în Ucraina / Germania va livra 2 sisteme de apărare aeriană IRIS-T Ucrainei până la sfârşitul anului
-
Un sud-coreean a fost condamnat pentru că s-a îngrăşat în mod deliberat pentru a se sustrage din armată
"Ratificarea acordului de asociere UE-Moldova este o clară recunoaştere a succesului procesului de reformă politică şi economică în Moldova, care stabileşte perspectivele sale europene şi dovedeşte determinarea sa ca la un moment dat să adere la UE", a spus raportorul Petras Austrevicius. "Este momentul să felicităm poporul moldovean pentru acest succes istoric, mai ales în contextul alegerilor parlamentare viitoare din 30 noiembrie, care vor fi cruciale pentru ţară", a mai spus el.
Deputaţii europeni au subliniat nevoia de a implementa acordul pe deplin şi au cerut o campanie de informare comprehensivă despre beneficiile sale pentru cetăţenii moldoveni.
Acordul acoperă "întreg teritoriul recunoscut internaţional al Republicii Moldova", iar Transnistria, ca parte integrantă a acestuia, trebuie să fie subiect al acordului, au subliniat eurodeputaţii. Ei au adăugat că UE trebuie să joace un rol mai important în găsirea unei soluţii pentru o clarificare efectivă a situaţiei transnistrene între Chişinău şi Tiraspol.
Deputaţii au subliniat că rolul jucat de Rusia în criza din Ucraina a modificat ordinea geopolitică şi a afectat şi relaţiile dintre UE şi Republica Moldova. Ei cer Rusiei să respecte pe deplin integritatea teritorială a Republicii Moldova şi alegerile sale europene. Membrii PE au denunţat, de asemenea, utilizarea continuă de către Rusia a blocării importurilor de produse din R. Moldova ca mijloc de destabilizare a regiunii, susţinând iniţiativele de contrabalansare a embargoului pe produsele moldoveneşti.
Pentru a intra în vigoare, Acordul de asociere trebuie să fie ratificat de Parlamentele naţionale ale statelor membre UE. Părţi din acord, inclusiv Acordul aprofundat şi comprehensiv de liber schimb, se aplică provizoriu de la 1 septembrie 2014. Republica Moldova a ratificat acordul la 2 iulie.
Pe de altă parte, comunicatul precizează că Parlamentul European va trimite o delegaţie de şapte deputaţi, condusă de Igor Soltes să monitorizeze alegerile parlamentare de la 30 noiembrie din Republica Moldova.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj. Suveranism. Stimati oamenii de afaceri, onorabili CEO, profesori de finanţe, analişti economici, experţi in macroeconomie, bancheri, avocaţi de M&A, lobbişti, ce părere aveţi voi despre suveranism?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe