Parlamentul European ameninţă cu suspendarea acordului UE-SUA în cazul continuării programului de supraveghere al NSA

Parlamentul European ar putea suspenda acordul comercial UE-SUA dacă programul de supraveghere a comunicaţiilor dezvoltate de Agenţia americană Naţională de Securitate (NSA) continuă, arată o rezoluţie adoptată în sesiunea de la Strasbourg.

Urmărește
324 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European ameninţă cu suspendarea acordului UE-SUA în cazul continuării programului de supraveghere al NSA

Parlamentul European ameninţă cu suspendarea acordului UE-SUA în cazul continuării programului de supraveghere al NSA (Imagine: Shutterstock)

UE ar trebui să suspende acordul cu SUA privind datele bancare, precum şi "acordul zonei de siguranţă" privind datele private, se arată în textul rezoluţiei, iar lupta împotriva terorismului nu va putea niciodată justifica supravegherea secretă şi ilegală, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Rezoluţia a fost votată cu 544 voturi pentru, 78 împotrivă şi 60 abţineri. "Dezvăluirile lui Snowden ne-au dat o şansă să reacţionăm. Sper că vom transforma aceste reacţii în ceva pozitiv şi de durată în mandatul viitor al acestui Parlament, o propunere legislativă de protecţie a datelor de care să putem fi toţi mândri" a declarat raportorul Claude Moraes. "Este singura anchetă internaţională în supravegherea de masă (...) Nici Congresul Statelor Unite nu a avut o astfel de anchetă", a adăugat el.

Parlamentul European ar trebui să nu dea consimţământul final privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) cu SUA înainte ca drepturile fundamentale UE să fie pe deplin respectate, se subliniază în rezoluţie, care adaugă că protecţia datelor ar trebui exclusă din negocierile comerciale. Acest consimţământ "ar putea fi pus în pericol câtă vreme activităţile de supraveghere şi interceptarea comunicaţiilor în instituţiile UE şi în reprezentanţele diplomatice nu vor fi pe deplin stopate", spune textul rezoluţiei PE.

Eurodeputaţii mai cer şi "suspendarea imediată" a principiilor de viaţă privată din "zona de siguranţă" (standarde voluntare de protecţie a datelor pentru companiile non-UE care transferă date personale ale cetăţenilor europeni către SUA). Aceste principii "nu oferă o protecţie adecvată pentru cetăţenii UE", spun deputaţii, cerând SUA să propună noi reguli de transfer al datelor personale care să respecte cerinţele protecţiei datelor în UE.

Acordul privind Programul Statelor Unite de urmărire a finanţărilor în scopuri teroriste (TFTP) ar trebui, de asemenea, suspendat până când vor fi clarificate acuzaţiile că autorităţile SUA au acces la datele bancare ale cetăţenilor UE dincolo de prevederile acordului, subliniază eurodeputaţii.

De asemenea, textul rezoluţiei mai cere şi un "program de protecţie pentru europenii care denunţă nereguli", ce ar trebui să se concentreze pe "complexitatea denunţului de nereguli în domeniul serviciilor de informaţii". Statele UE ar mai trebui să aibă în vedere şi protecţia internaţională faţă de orice formă de persecuţie pentru cei care denunţă nereguli.

Mai mult, Europa ar trebui să dezvolte propriile sale sisteme şi soluţii IT de agregare a datelor, inclusiv securitate cibernetică şi tehnologii de încriptare, pentru a asigura o mare protecţie a datelor, se mai arată în text.

Ancheta Comisiei pentru libertăţi civile privind supravegherea programul NSA de supraveghere a comunicaţiilor folosite de cetăţenii din statele UE a început în septembrie 2013, iar în total au fost organizate 16 audieri pe tema acţiunilor de dezvoltate de agenţia americană de informaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici