Parlamentul European blochează ratificarea Acordului de investiţii UE-China, din cauza sancţiunilor

  • Parlamentul UE blochează procedura de ratificare a Acordului de investiţii UE-China, din cauza sancţiunilor impuse de Beijing
  • Parlamentul European cere anularea măsurilor "total nejustificate" şi "reechilibrarea" relaţiilor UE-China
  • China a impus sancţiuni împotriva UE ca reacţie la măsuri similare decise de Bruxelles din cauza abuzurilor din regiunea Xinjiang
Urmărește
371 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European blochează ratificarea Acordului de investiţii UE-China, din cauza sancţiunilor

Parlamentul European a blocat, joi după-amiază, printr-o rezoluţie, procedurile de ratificare a Acordului de investiţii dintre Uniunea Europeană şi China, cerând anularea sancţiunilor impuse de Beijing împotriva unor oficiali şi entităţi din spaţiul UE.

Într-o rezoluţie aprobată cu 599 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 58 de abţineri, Parlamentul European "condamnă în cei mai duri termeni posibili sancţiunile lipsite de fundament şi arbitrare impuse recent de autorităţile chineze asupra unor persoane şi entităţi din Europa, inclusiv asupra a cinci membri ai Parlamentului European".

"Este vorba despre un atac asupra libertăţilor fundamentale", precizează Parlamentul UE, care îndeamnă China să anuleze aceste "măsuri restrictive total nejustificate".

"Rezoluţia subliniază că orice examinare de către Parlamentul European a Acordului Complet de Investiţii UE-China (CAI), agreat în principiu de UE şi China în decembrie 2020, precum şi orice discuţie asupra ratificării obligatorii de către eurodeputaţi au fost blocate în mod justificabil din cauza sancţiunilor chineze", subliniază Parlamentul UE, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu, vizualizat de MEDIAFAX.

Eurodeputaţii cer Chinei că anuleze toate sancţiunile, pentru a permite continuarea procedurilor de ratificare a tratatului. De asemenea, eurodeputaţii cer o "reechilibrare" a relaţiilor UE-China, prinn măsuri legislative de contracarare a efectelor subvenţiilor străine, prin interzicerea importurilor de produse fabricate prin muncă forţată şi prin respingerea ameninţărilor cibernetice şi atacurilor hibride atribuite Chinei.

Administraţia de la Beijing a anunţat, în martie, sancţiuni împotriva unor oficiali şi entităţi din Uniunea Europeană ca reacţie la măsuri adoptate de Consiliul UE din cauza abuzurilor comise în regiunea chineză Xinjiang. Administraţia Chinei a decis sancţionarea a zece oficiali şi a patru entităţi din Uniunea Europeană, conform Ministerului de Externe de la Beijing.

Uniunea Europeană şi China au ajuns, pe 30 decembrie 2020, la un acord de principiu pentru semnarea unui Tratat bilateral în domeniul investiţiilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici