- Home
- Externe
- BRUXELLES, (12.03.2015, 09:20)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul European condamnă asasinarea lui Nemţov şi intensificarea presiunilor Moscovei asupra opoziţiei
Parlamentarii europeni au adoptat joi o rezoluţie prin care condamnă asasinarea opozantului rus Boris Nemţov şi cer o anchetă internaţională independentă, se arată într-un comunicat al PE.
Urmărește
302 afișări
Parlamentul European condamnă asasinarea lui Nemţov şi intensificarea presiunilor Moscovei asupra opoziţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aceasta este "cea mai semnificativă crimă politică din istoria recentă a Rusiei", se arată în textul adoptat de eurodeputaţi, care avertizează că propaganda de la Kremlin transformă Rusia într-un "stat al represiunii, al discursului instigator la ură şi fricii".
Deputaţii cer o anchetă internaţională independentă privind asasinarea politicianului rus din opoziţie Boris Nemţov care strângea probe despre implicarea Rusiei în războiul din estul Ucrainei şi care a fost ucis cu două zile înainte să conducă o demonstraţie împotriva acestui război.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Deputaţii îl consideră pe Nemţov o persoană care "şi-a dedicat viaţa unei Rusii mai democratice, mai prospere şi mai deschise, precum şi unei relaţii de parteneriat între Rusia şi vecinii săi".
Membrii PE deplâng şi faptul că unii deputaţi şi diplomaţi care au dorit să participe la funerariile lui Nemţov nu au fost primiţi în Rusia.
Rusia se îndreaptă într-o direcţie "contrară unei democraţii funcţionale", spun deputaţii, care cer Kremlinului să oprească "presiunile, actele represive şi de intimidare" împotriva liderilor, societăţii civile şi presei, precum şi să elibereze prizonierii politici, cum ar fi deputatul ucrainean Nadia Savcenko şi poliţistul eston Eston Kohver.
Deputaţii condamnă şi eşecul Rusiei de a coopera cu ancheta internaţională privind doborârea avionului MH17 al companiei Malaysia Airlines, în estul Ucrainei, în iulie 2014.
Deputaţii exprimă sprijinul PE pentru forţele democratice din Rusia şi cer Consiliului European să angajeze statele membre într-un mesaj puternic, unitar privind drepturile omului şi nevoia de a elimina presiunile asupra libertăţii de exprimare şi de întrunire. "Este nevoie de un program mai puternic şi de mai multă finanţare pentru a sprijini societatea civilă din Rusia şi din Crimeea ocupată", mai spun ei.
Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini le-a spus miercuri eurodeputaţilor că "libertatea de exprimare se află sub o presiune tot mai mare" în Rusia şi că "partidele de opoziţie depun eforturi să poată exista şi să aibă acces la presa dominantă", relatează AP.
Înaltul Reprezentant UE pentru politică Externă a îndemnat la o "anchetare transparentă a asasinării" lui Nemţov.
Boris Nemţov, în vârstă de 55 de ani, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal pe 27 februarie, în timp ce se plimba pe un pod din apropierea Kremlinului cu prietena sa, fotomodelul ucrainean Anna Duriţkaia, în vârstă de 23 de ani.
Putin a condamnat public asasinatul şi a promis că cei vinovaţi vor fi aduşi în faţa justiţiei.
Însă aliaţii lui Nemţov nu au încredere în ancheta oficială şi consideră că acuzarea unor islamişti ceceni are ca scop să înlăture suspiciunile de la Putin, cercul său de apropiaţi sau de la serviciile de securitate.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Activist rus: Trei suspecţi în cazul asasinării lui Boris Nemţov au fost probabil torturaţi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:36
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Călin Georgescu a depăşit 2,1 milioane de voturi. Diferenţă de 4500 de voturi între Ciolacu şi Lasconi cu 99,79% dintre secţii numărate
-
astăzi, 07:33
Tomac: Am tras un semnal de alarmă. Rusia va folosi toate mijloacele pentru a manipula alegerile