Parlamentul European condamnă întâlnirea lui Viktor Orbán cu Vladimir Putin şi reafirmă sprijinul pentru Ucraina

Parlamentul European a descris vizita lui Viktor Orbán în Rusia drept o "încălcare flagrantă a tratatelor UE şi a politicii externe comune".

Urmărește
482 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European condamnă întâlnirea lui Viktor Orbán cu Vladimir Putin şi reafirmă sprijinul pentru Ucraina

Parlamentul European condamnă întâlnirea lui Viktor Orbán cu Vladimir Putin şi reafirmă sprijinul pentru Ucraina

Membrii Parlamentului European au condamnat întâlnirea lui Orban cu Putin prin adoptarea unei rezoluţii care prevede un angajament al Parlamentului de a-şi menţine sprijinul pentru Ucraina. 495 de eurodeputaţi au votat în favoarea rezoluţiei pro-Ucraina, 137 votând împotrivă, informează Politico.

Orbán a vizitat Moscova la începutul lunii iulie, ca parte a unei "misiuni de pace" pentru a discuta cu Vladimir Putin condiţiile care ar putea pune capăt războiului din Ucraina.

Vizita a zguduit Bruxelles-ul şi capitalele Uniunii Europene, deoarece a avut loc la câteva zile după ce Ungaria a preluat conducerea preşedinţiei Consiliului UE, iar Orbán a sugerat că reprezintă blocul comunitar în ansamblu.

"Preşedinţia rotativă a UE nu are niciun mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuţie despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina", a scris şeful Consiliului European Charles Michel.

Declaraţia aprobată de Parlamentul European "consideră că vizita reprezintă o încălcare flagrantă a tratatelor şi a politicii externe comune a UE, inclusiv a principiului cooperării sincere", susţinând în acelaşi timp că Orbán nu avea dreptul să reprezinte UE şi în acelaşi timp "să încalce poziţiile comune ale UE".

"Imediat după aşa-numita misiune de pace a premierului Ungariei, Rusia a atacat spitalul de copii Okhmatdyt din Kiev, arătând irelevanţa presupuselor sale eforturi, care au fost întâmpinate cu scepticism de conducerea ucraineană", mai scrie în declaraţie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici