- Home
- Externe
- STRASBOURG, (21.01.2016, 16:09)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul European: Rusia trebuie să înceteze să se amestece în conflictele din Georgia, R. Moldova şi Ucraina
Rusia trebuie să înceteze să se amestece direct sau indirect în conflictele din Georgia, Republica Moldova şi Ucraina şi să nu mai interfereze cu aspiraţiile lor europene, afirmă Parlamentul European (PE) într-un raport privind progresele reformelor din aceste ţări, votat joi.
Urmărește
2228 afișări
Parlamentul European: Rusia trebuie să înceteze să se amestece în conflictele din Georgia, R. Moldova şi Ucraina (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)
La un an după ratificarea Acordurilor de asociere şi de liber schimb aprofundat şi comprehensiv (AA/DCFTA) cu UE, eurodeputaţii subliniază reformele rămase pentru fiecare stat şi "iau act" de referendumul din 6 aprilie din Olanda privind acordul UE-Ucraina, informează un comunicat al PE.
În rezoluţia care salută progresele Georgiei, Moldovei şi Ucrainei pe "calea pentru o integrare politică şi economică mai mare cu Uniunea Europeană", deputaţii cer Rusiei să înceteze implicarea directă şi indirectă în conflictele din teritorii, inclusiv ocuparea Crimeei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ei subliniază că exporturile Georgiei către UE au crescut cu 15%, iar ale Moldovei cu 62% în primul an şi spun că aşteaptă creşteri similare în privinţa Ucrainei, precizând că sprijinul financiar al UE trebuie să fie combinat cu progrese concrete privind reformele.
Deputaţii sunt îngrijoraţi în privinţa independenţei puterii judecătoreşti şi a posibilelor ameninţări la adresa pluralismului presei în Georgia, amintind, de exemplu, un proces privind proprietatea asupra organizaţiei media "Rustavi 2". Ei sprijină ideea de a trimite o misiune de experţi UE pentru a supraveghea situaţia.
Ei critică, de asemenea, "criteriile confuze" pentru numirea procurorilor şi investigatorilor, precum şi "presiunea disproporţionată" asupra judecătorilor la Curtea Constituţională a Georgiei, presiune confirmată de Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei.
Deputaţii europeni salută de asemenea noul guvern al Republicii Moldova, care preia mandatul după mai mult de un an de blocaj în "instabilitate politică sistemică". Ei deplâng furtul sumei de un miliard de euro din sistemul bancar moldovean şi cer ca vinovaţii să fie aduşi în justiţie.
Pe de altă parte, eurodeputaţii condamnă suspendarea acordului de liber schimb al Rusiei cu Ucraina chiar în momentul în care acordul de liber schimb între UE şi Ucraina intrase în vigoare. Ei deplâng "restricţiile comerciale severe" privind exporturile Ucrainei către Rusia şi exprimă îngrijorare privind blocajul economic şi financiar al Ucrainei, reiterând nevoia unei asistenţe financiare suplimentare din partea UE. Deputaţii cer statelor membre să evite construirea unor noi conducte de gaz din Rusia, care să ocolească Ucraina, cum ar fi Nord Stream II.
Parlamentarii europeni aşteaptă ca liderii Ucrainei să îşi respecte angajamentele de a lupta împotriva corupţiei "endemice", care rămâne cea mai mare provocare la adresa eforturilor de reformă.
Deputaţii "iau act" de referendumul din Olanda privind acordul dintre UE şi Ucraina şi "au încredere că decizia poporului olandez va fi luată pe baza meritelor acordului, recunoscând efectele concrete asupra UE şi Olandei în special".
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe