Parlamentul Georgiei aprobă un proiect de lege anti-LGTBQ+ de inspiraţie rusească. Preşedinta ţării vrea să blocheze măsura

  • Parlamentarii georgieni au aprobat marţi a treia şi ultima lectură a unei legi privind „valorile familiei şi protecţia minorilor”, care ar impune limitări radicale ale drepturilor LGBT.
  • Iniţiativa legislativă prevede interzicerea evenimentelor Pride, afişarea publică a steagului LGBTQ+ şi cenzurarea mass-mediei.
  • Proiectul de lege este similar cu o lege rusească.
Urmărește
390 afișări
Imaginea articolului Parlamentul Georgiei aprobă un proiect de lege anti-LGTBQ+ de inspiraţie rusească. Preşedinta ţării vrea să blocheze măsura

Parlamentul Georgiei aprobă un proiect de lege anti-LGTBQ+ de inspiraţie rusească. Preşedinta ţării vrea să blocheze măsura

Parlamentul Georgiei a aprobat marţi o lege privind „valorile familiei şi protecţia minorilor”, care ar restricţiona drepturile LGBTQ+, scrie Deutsche Welle.

Proiectul de lege a fost aprobat cu 84 de voturi pentru şi 0 voturi împotrivă, iar opoziţia a boicotat votul.

Proiectul de lege ar permite autorităţilor să interzică evenimentele Pride şi afişarea publică a steagului LGBTQ+ şi să cenzureze mass-media.

Explicaţia dată de liderii partidului Visul Georgian este aceea că o astfel de lege este necesară pentru a proteja valorile morale tradiţionale ale Georgiei, relevă sursa citată.

Potrivit criticilor, legea se aseamănă cu una adoptată în Rusia, unde „relaţiile sexuale netradiţionale” şi activismul LGBTQ+ sunt interzise.

Preşedinta Georgiei intenţionează să blocheze proiectul

Potrivit DW, preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a indicat că intenţionează să blocheze proiectul de lege. Cu toate acestea, partidul Visul Georgian şi aliaţii săi au suficiente locuri în parlament pentru a trece peste veto-ul ei.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a cerut miercuri Georgiei să retragă proiectul de lege, avertizând că ar afecta şansele ţării de a adera la UE, scrie Euractiv. Georgia a primit statutul de ţară candidat la blocul comunitar, însă în prezent, procesul de aderare este suspendat.

„Fac apel la Georgia să retragă această legislaţie, ceea ce va împiedica în continuare ţara să se îndrepte spre UE”, a postat şeful politicii externe a Uniunii Europene pe X. Borrell a afirmat că proiectul de lege adoptat de parlamentul georgian ar «spori discriminarea şi stigmatizarea».

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici