Scholz a declarat miercuri seara că războiul este un alt motiv pentru ca cea mai mare economie europeană să îşi dubleze eforturile de a extinde utilizarea energiei regenerabile, potrivit AP.
„Germania s-a bazat prea mult timp şi prea unilateral pe aprovizionarea cu energie din Rusia”, a declarat el la un eveniment al industriei energiei regenerabile din Berlin.
Referindu-se la recentele acţiuni ale Moscovei de a reduce fluxul de gaze naturale către Europa, Scholz a spus că „trebuie să realizăm că Rusia foloseşte energia ca pe o armă”.
„La urma urmei, nimeni nu crede că Rusia îşi reduce livrările de gaze doar din motive tehnice”, a adăugat el.
Ministrul Energiei, Robert Habeck, a declarat în faţa legislatorilor că „numărul şi amploarea legilor” care sunt acum trecute în grabă prin Bundestag reflectă atât amploarea provocării, cât şi ambiţia guvernului.
Acesta s-a angajat recent să accelereze rapid instalarea de instalaţii solare şi eoliene, stabilind obiectivul de a genera 80% din consumul brut de energie electrică al Germaniei din surse regenerabile până în 2030 şi de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră din toate sursele la „zero net” până în 2045.
Pentru a atinge acest obiectiv, guvernul a propus rezervarea mai multor terenuri pentru parcurile eoliene terestre şi reducerea obstacolelor birocratice care au încetinit construcţia în ultimii ani.
Cu toate acestea, economiştii s-au întrebat în această săptămână dacă obiectivele ambiţioase ale guvernului sunt realizabile chiar şi cu noile măsuri.