- Home
- Externe
- TEHERAN, (12.10.2015, 14:39)
- Roxana Maciuca
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul iranian a acordat primul vot în favoarea acordului nuclear cu marile puteri
Parlamentul iranian a acordat primul vot de susţinere a legii privind acordul nuclear al Teheranului cu statele din grupul P5+1, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.
Urmărește
261 afișări
Parlamentul iranian a acordat primul vot în favoarea acordului nuclear dintre Iran şi marile puteri (Imagine: AFP/Mediafax Foto)
Legea potrivit căreia Guvernul de la Teheran va putea continua dezvoltarea programului nuclear în acord cu prevederile acordului încheiat pe 14 iulie între Iran şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) a fost aprobată, în primă fază, duminică, de Parlamentul iranian, cu 100 de voturi din 139.
Legea, propusă de Comitetul Naţional de Securitate al Parlamentului, va fi supusă unui al doilea vot marţi, iar, dacă va trece şi de această etapă, va fi înaintată corpului clerical pentru acordarea votului final, caz în care va intra în vigoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, care a condus negocierile în discuţiile cu cele şase state din grupul P5+1 şi a susţinut legea în Parlament, a declarat că Iranul trebuie să-şi îndeplinească obiectivele stabilite.
Statele din grupul P5+1 "nu voiau să fim în tabăra nucleară, dar suntem", a declarat Zarif , adăugând că "istoria va demonstra că am controlat negocierile".
Unii dintre membrii Parlamentului sunt încă sceptici cu privire la lege.
"Această echipă a eşuat în a lua drepturile cetăţenilor iranieni de la lupii americani", a declarat parlamentarul conservator, Alireza Zakani, în dezbaterea din Parlament care a precedat votul.
Guvernul preşedintelui iranian Hassan Rouhani a dorit ca legea să nu mai treacă prin Parlemant, dar Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, a susţinut ca legislativul să revadă acordul. Ayatollah Ali Khamenei are ultimul cuvânt de spus în privinţa acordului nuclear, el neprezentându-şi încă opinia oficială cu privire la acest acord, aşteptând mai întâi ca alte facţiuni politice să-şi facă publice poziţiile.
La câteva zile de la încheierea acordului nuclear, deşi a evitat să se pronunţe pe tema acordului nuclear cu marile puteri, Ali Khamenei a promis continuarea "rezistenţei" împotriva politicilor "arogante" ale Washingtonului.
Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei.
O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani. În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restabilirea sancţiunilor în termen de 65 de zile. Potrivit unor surse, Iranul nu va avea dreptul de a utiliza materiale nucleare militare timp de zece ani.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe