Parlamentul Rusiei urmează să adopte două legi care ar permite ţării să treacă la o economie de război

Guvernul rus va putea să oblige întreprinderile să furnizeze bunuri militare şi să oblige angajaţii să lucreze ore suplimentare, conform a două legi de susţinere a războiului Moscovei în Ucraina, aprobate marţi printr-un vot iniţial în parlament.

Urmărește
7959 afișări
Imaginea articolului Parlamentul Rusiei urmează să adopte două legi care ar permite ţării să treacă la o economie de război

Măsurile vor plasa efectiv Rusia pe picior de economie de război, după aproape 19 săptămâni de invazie, pe care o descrie drept o "operaţiune militară specială".

"Sarcina asupra industriei de apărare a crescut semnificativ. Pentru a garanta aprovizionarea cu arme şi muniţii, este necesar să se optimizeze activitatea complexului militar-industrial şi a întreprinderilor care fac parte din lanţurile de cooperare", a declarat vicepremierul Iuri Borisov, conform Reuters.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, dar a fost respinsă într-o primă încercare de a cuceri capitala Kiev şi a suferit pierderi grele în oameni şi echipamente, în timp ce a făcut doar progrese treptate în estul ţării, unde a finalizat duminică capturarea regiunii Luhansk.

Occidentul a răspuns cu valuri succesive de sancţiuni, a intensificat livrările de arme către Ucraina şi a consolidat forţele NATO în Europa de Est, toate aceste acţiuni sunt considerate de Moscova ca făcând parte dintr-un "război proxy" împotriva Rusiei.

"Chiar acum, când ţările din Occidentul îşi consolidează prezenţa militară la graniţa cu Rusia, intensificând presiunea sancţiunilor, crescând livrările de arme către Ucraina, importanţa adoptării proiectelor de lege nu poate fi supraestimată", a declarat Borisov în faţa legislatorilor.

Unul dintre cele două proiecte de lege, ambele adoptate în unanimitate după prima lectură în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului, prevede că statul ar putea impune "măsuri economice speciale" în timpul operaţiunilor militare, cerând firmelor să furnizeze bunuri şi servicii armatei.

Cel de-al doilea proiect de lege ar modifica codul muncii pentru a acorda guvernului dreptul de a reglementa orele de lucru şi de a stabili zilele libere la anumite companii. Angajaţii firmelor care furnizează bunuri armatei ar putea fi obligaţi să lucreze noaptea, în weekenduri şi sărbători şi fără concediu anual.

Borisov a declarat că cerinţa de a efectua ore suplimentare nu va fi folosită pe scară largă, iar angajaţii vor primi un salariu suplimentar.

Ambele proiecte de lege mai trebuie să treacă prin a doua şi a treia lectură în Duma, unde preşedintele acesteia, Viaceslav Volodin, a declarat că discuţiile vor continua miercuri cu uşile închise. Ele trebuie apoi să fie revizuite de camera superioară a parlamentului şi semnate de preşedintele Vladimir Putin pentru a deveni lege.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici