Cele șapte insule spaniole din largul coastei atlantice a Africii de Nord-Vest găzduiesc în prezent peste 6.000 de minori migranți, iar enclava nord-africană Ceuta are în grijă peste 800, toți fiind cazați în centre supraaglomerate și în condiții improprii.
Arhipelagul Canarelor se confruntă în continuare cu consecințele unui vârf istoric al migrației atins în 2024, chiar dacă în acest an numărul migrației ilegale a scăzut cu 28%.
Conform legislației spaniole, minorii sub 18 ani care migrează singuri au dreptul la protecție și sprijin din partea statului.
Potrivit ministrului regional Ángel Víctor Torres, numărul copiilor și adolescenților care ajung în Spania fără părinți sau tutori s-a dublat în ultimii trei ani.
„Este o problemă umanitară, dar și o oportunitate. Acești copii vor face parte din structura noastră economică, din potențialul nostru social și cultural. Să investim în viitorul lor, pentru că viitorul lor va fi și al nostru”, a declarat el în fața Camerei Inferioare a Parlamentului.
Potrivit ministrului Tineretului, Sira Rego, planul ar putea fi implementat chiar din această vară și va ține cont de factori precum: populația fiecărei regiuni, venitul pe cap de locuitor, rata șomajului, dar și de numărul de minori migranți deja găzduiți.
Până la sfârșitul lunii martie, cele 17 regiuni autonome ale Spaniei au fost obligate să raporteze câți minori au în grijă și câți ar mai putea prelua, astfel încât ministerul să poată realiza redistribuirea.
„Astăzi este vorba despre Ceuta, Melilla și Insulele Canare, dar mâine ar putea fi orice alt teritoriu”, a avertizat Torres.
Ruta Atlanticului este una dintre cele mai periculoase pentru migranți, din cauza vremii imprevizibile și a riscurilor ridicate de răsturnare a ambarcațiunilor fragile folosite de majoritatea celor care traversează.