- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Părţi ale unei rachete ruseşti au intrat necontrolat în atmosfera terestră. Fusese lansată pe 27 decembrie
Componente ale unei rachete ruseşti scăpate de sub control au reintrat în atmosfera Pământului, potrivit celei mai recente estimări a Comandamentului Spaţial al SUA, citat de CNN.
Racheta de mare capacitate Angara-A5 a fost lansată luni, 27 decembrie, din regiunea Arkhangelsk din nord-vestul Rusiei. Lansarea a testat un nou etaj superior al rachetei, cunoscut sub numele de Persei, potrivit presei din Rusia.
Majoritatea resturilor spaţiale ard la reintrarea în atmosfera terestră şi prezintă un risc extrem de minim pentru oameni, dar este posibil ca piese mai mari să provoace daune dacă ar cădea în regiuni locuite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Miercuri, Comandamentul Spaţial al SUA a declarat că racheta a reintrat în atmosfera terestră la 23:08, ora Bucureştiului. CNN notează că s-ar putea să fie imposibil de stabilit cu exactitate unde au aterizat resturile.
Anterior, şeful European Space Agency's Space Debris Office, Holger Krag, a declarat că piesa de rachetă rusească s-a deplasat cu 7,5 kilometri pe secundă, iar latitudinea de reintrare a fost probabil între 63 de grade nord şi sud de ecuator.
Deşi era foarte puţin probabil ca racheta să provoace daune sau să rănească pe cineva, "riscul este real şi nu poate fi ignorat", a declarat Krag.
Racheta chineză Long March a fost unul dintre cele mai mari obiecte din ultima perioadă care a lovit Pământul după ce a căzut de pe orbită, după un incident din 2018 în care o bucată dintr-un laborator spaţial chinez s-a desprins deasupra Oceanului Pacific şi după căderea din 2020 a unei alte rachete Long March 5B.
Propulsorul Persei avea o lungime de aproximativ 10 metri, comparativ cu racheta chineză Long March 5B de 32 de metri, potrivit lui Jonathan McDowell, astronom la Centrul de Astrofizică - Harvard & Smithsonian. Deşi cântărea mai puţin, aceasta avea la bord aproximativ 16 tone de carburant, a precizat el.
Krag a adăugat că, în medie, între 100 şi 200 de tone de deşeuri spaţiale reintră în atmosfera Pământului în mod necontrolat în fiecare an. Se ştie că o singură persoană a fost lovită de resturi de nave - o femeie pe nume Lottie Williams, în Texas, în 1997, care a scăpat nevătămată.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO