Particularităţile genetice ale bacteriei E.coli au făcut-o periculoasă - studiu

Tipul de bacterie E.coli care a provocat moartea mai multor persoane în Germania este un amestec genetic, făcut deosebit de periculos de susceptibilitatea sa de a se ataşa de peretele intestinal, potrivit unui studiu publicat miercuri de Lancet, relatează AFP.

Urmărește
32 afișări

O echipă condusă de Helge Karch, profesor la Universitatea din Munster, a analizat ADN-ul prelevat de la 80 de pacienţi care suferă de sindrom hemolitic uremic (SHU), trimis unui laborator din Munster între 23 mai şi 2 iunie.

Ei au stabilit că germenul O104:H4, diferit de cel găsit în hamburgerii consumaţi la Lille, este de un tip rar, echivalent celui detectat în Germania în 2001.

Virulenţa sa provine de la combinarea a două tulpini, o tulpină Ehec (E.coli enterohemoragic), care eliberează toxine Shiga, şi o tulpină Eaec (E.coli enteroagregativ), care se ataşează de celulele epiteliale care acoperă intestinul în interior.

Ceea ce diferă de germenul din 2001 este prezenţa genelor care îl fac rezistent la o largă clasă de antibiotice, şi anume betalactaminele, din care fac parte penicilinele şi cefalosporinele. În schimb, acesta reacţionează la carbapeneme.

Din această cauză, utilizarea betalactaminelor în combaterea acestuia ar fi putut agrava situaţia, suprimând germenii rivali, potrivit studiului.

"Aderenţa mai mare a acestei tulpini la celulele epiteliale probabil că a facilitat absorbţia sistemică a toxinelor Shiga şi ar putea explica frecvenţa cazurilor de SHU", apreciază studiul.

Aproximativ un sfert dintre persoanele infectate au dezvoltat un sindrom hemolitic uremic (SHU), o afecţiune gravă, care poate duce la o insuficienţă renală.

Până la 20 iunie, epidemia s-a soldat cu 39 de morţi, dintre care 38 în Germania, şi cu 810 cazuri de SHU. Un număr de 2.684 de persoane au fost atinse, dar nu au prezentat SHU, ci diaree cu sânge, precizează studiul.

Majoritatea persoanelor care nu sunt infectate decât cu bacteria Ehec se însănătoşesc în totalitate, iar mai puţin de 10 la sută dezvoltă complicaţii serioase, inclusiv SHU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici