- Home
- Externe
- TOKYO, (12.02.2013, 13:11)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Particularităţile "seismului" generat de al treilea test nuclear nord-coreean
Seismul detectat marţi în Coreea de Nord a dus imediat cu gândul la un test nuclear deoarece acesta prezintă caracteristici specifice, care nu corespund celor ale unui cutremur natural.
Urmărește
401 afișări
Particularităţile "seismului" generat de al treilea test nuclear nord-coreean (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
La doar două minute după ce a fost depistat un cutremur în nord-estul Coreei de Nord, agenţia de meteorologie japoneză a avertizat Guvernul cu privire la posibilitatea efectuării unui test nuclear în această ţară vecină.
Alte instituţii seismologice din întreaga lume au ajuns la o concluzie identică.
În afară de faptul că testul era aşteptat de la o zi la alta, această rapiditate de deducţie se explică prin localizarea epicentrului şi a hipocentrului pe de o parte şi prin semnalele detectate care se diferenţiază cu mult de cele rezultate în urma unui cutremur natural.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Putin îl felicită pe Trump pentru alegerea sa ca președinte al SUA. Liderul rus vorbește despre Noua Ordine Mondială: „Lumea are nevoie de Rusia”
-
Şeful NATO, Mark Rutte, caută o strategie comună cu Trump împotriva Rusiei şi Coreei de Nord
-
Zelenski spune că orice concesie în favoarea lui Putin ar fi „sinucigaşă” pentru Europa
-
Grindeanu, în direct de pe A7: Cei 11 km vor avea şi rolul de Variantă Ocolitoare a Focşaniului
Potrivit coordonatelor geografice oferite de agenţia de meteorologie, cutremurul a fost reperat nu departe de locul în care regimul de la Phenian a efectuat deja două teste nucleare în trecut, la 9 octombrie 2006 şi 25 mai 2009.
Această regiune din nord-estul Coreei de Nord nu prezintă, în plus, o activitate seismică intensă.
"Am comparat forma seismului de astăzi cu cea a precedentelor cutremure generate de teste nucleare şi cu cea a seismului natural cu magnitudinea de 4,6 măsurat în nordul Coreei de Nord în aprilie 2002", a explicat agenţia.
Citeşte şi:
COREEA DE NORD: TEST NUCLEAR reuşit. "Apărăm securitatea naţională şi suveranitatea" ţării "împotriva ostilităţii continue a SUA". Reacţii dure ale puterilor internaţionale - FOTO, VIDEO
Reiese că seismul produs marţi, la ora 11, 57 de minute şi 50 de secunde (04.57:50 ora României) are similarităţi puternice cu primele două, atât în privinţa locaţiei, cât şi a intensităţii şi a formei.
"Deducem că este probabil ca acesta să nu fie un cutremur natural", a adăugat agenţia înainte ca testul să fie confirmat de regimul de la Phenian.
Un seism generează în orice caz două tipuri de unde: una primară sau "P" (supranumită undă de compresie) şi una secundară sau "S" (supranumită şi undă de tăiere).
În cazul unui cutremur natural, o mică undă primară precedă o undă secundară mai importantă. În cazul unei explozii artificiale şi subterane, care poate fi de origine nucleară, unda primară este dimpotrivă bruscă şi mai puternică decât unda secundară, abia perceptibilă.
În plus, hipocentrul a fost localizat la mai puţin de un kilometru adâncime, ceea ce este, de asemenea, o particularitate a unei explozii artificiale.
Ministerul sud-coreean al Apărării estimează între şase şi şapte kilotone puterea exploziei de marţi, faţă de doar o kilotonă pentru testul din 2006, şi între două şi şase kilotone cel din 2009.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fiica transgender a lui Musk nu își vede „viitorul” în SUA după victoria lui Trump: „Oamenii care au votat acest lucru nu vor ajunge nicăieri”
Citește pe www.zf.ro: Criză totală în Germania: Guvernul s-a prăbuşit şi este un haos politic fără precedent. Cea mai puternică economie europeană este în prag de colaps
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Citește și: COREEA DE NORD: TEST NUCLEAR reuşit. "Apărăm securitatea naţională şi suveranitatea" ţării "împotriva ostilităţii continue a SUA". Reacţii dure ale puterilor internaţionale - FOTO, VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden se adresează națiunii după victoria lui Trump: „Am pierdut această bătălie, America visurilor voastre vă cere să vă ridicați”
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Fosta vedetă din România care a ajuns fără dinți în gură. E la cerșit în Anglia și își reneagă familia
CANCAN.RO
Persoanele afectate de inundații, care au aruncat cu noroi în Regele Felipe și în Pedro Sanchez, au fost ARESTATE
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe