Particularităţile "seismului" generat de al treilea test nuclear nord-coreean

Seismul detectat marţi în Coreea de Nord a dus imediat cu gândul la un test nuclear deoarece acesta prezintă caracteristici specifice, care nu corespund celor ale unui cutremur natural.

Urmărește
401 afișări
Imaginea articolului Particularităţile "seismului" generat de al treilea test nuclear nord-coreean

Particularităţile "seismului" generat de al treilea test nuclear nord-coreean (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La doar două minute după ce a fost depistat un cutremur în nord-estul Coreei de Nord, agenţia de meteorologie japoneză a avertizat Guvernul cu privire la posibilitatea efectuării unui test nuclear în această ţară vecină.

Alte instituţii seismologice din întreaga lume au ajuns la o concluzie identică.

În afară de faptul că testul era aşteptat de la o zi la alta, această rapiditate de deducţie se explică prin localizarea epicentrului şi a hipocentrului pe de o parte şi prin semnalele detectate care se diferenţiază cu mult de cele rezultate în urma unui cutremur natural.

Potrivit coordonatelor geografice oferite de agenţia de meteorologie, cutremurul a fost reperat nu departe de locul în care regimul de la Phenian a efectuat deja două teste nucleare în trecut, la 9 octombrie 2006 şi 25 mai 2009.

Această regiune din nord-estul Coreei de Nord nu prezintă, în plus, o activitate seismică intensă.

"Am comparat forma seismului de astăzi cu cea a precedentelor cutremure generate de teste nucleare şi cu cea a seismului natural cu magnitudinea de 4,6 măsurat în nordul Coreei de Nord în aprilie 2002", a explicat agenţia.

Reiese că seismul produs marţi, la ora 11, 57 de minute şi 50 de secunde (04.57:50 ora României) are similarităţi puternice cu primele două, atât în privinţa locaţiei, cât şi a intensităţii şi a formei.

"Deducem că este probabil ca acesta să nu fie un cutremur natural", a adăugat agenţia înainte ca testul să fie confirmat de regimul de la Phenian.

Un seism generează în orice caz două tipuri de unde: una primară sau "P" (supranumită undă de compresie) şi una secundară sau "S" (supranumită şi undă de tăiere).

În cazul unui cutremur natural, o mică undă primară precedă o undă secundară mai importantă. În cazul unei explozii artificiale şi subterane, care poate fi de origine nucleară, unda primară este dimpotrivă bruscă şi mai puternică decât unda secundară, abia perceptibilă.

În plus, hipocentrul a fost localizat la mai puţin de un kilometru adâncime, ceea ce este, de asemenea, o particularitate a unei explozii artificiale.

Ministerul sud-coreean al Apărării estimează între şase şi şapte kilotone puterea exploziei de marţi, faţă de doar o kilotonă pentru testul din 2006, şi între două şi şase kilotone cel din 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici