Partidele parlamentare din Moldova, dispuse să discute, dar nu şi să colaboreze cu PCRM

Liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Liberal, Alianţei Moldova Noastră şi Partidului Democrat au declarat vineri seara, în urma unei noi întrevederi, că sunt dispuşi să poarte un dialog cu Partidul Comuniştilor, dar nu să colaboreze cu ei, relatează Jurnal de Chişinău.

Urmărește
39 afișări
Imaginea articolului Partidele parlamentare din Moldova, dispuse să discute, dar nu şi să colaboreze cu PCRM

Partidele parlamentare din Moldova, dispuse să discute, dar nu şi să colaboreze cu PCRM (Montaj foto)

Liderii PL, PLDM, PD şi AMN au avut vineri seara o nouă rundă de discuţii privind formarea unei coaliţii. După încheierea discuţiilor care au durat aproape două ore, liderii celor patru partide au declarat că sunt dispuşi să poarte un dialog cu Partidul Comuniştilor (PCRM), dar că sunt împotriva unei colaborări cu comuniştii.

În acelaşi timp, cei patru lideri au respins zvonurile potrivit cărora formarea coaliţiei democratice de guvernare ar fi în pericol şi s-au arătat siguri că vor reuşi să creeze o coaliţie funcţională. De altfel, potrivit Pro TV Chişinău, PLDM, PL, PD şi AMN au convenit asupra creării coaliției. Cele patru formațiuni ar urma să semneze sâmbătă un acord de creare a coaliției de guvernare, însă alte detalii privind rezultatele negocierilor nu se cunosc deocamdată.

"Coaliţia va fi creată şi va fi o coaliţie sănătoasă care va asigura o guvernare democratică, a declarat preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, care, referindu-se la o posibilă colaborare cu comuniştii, a spus că va fi necesar un dialog "care să asigure un transfer civilizat de putere", dar că nu vor colabora în nici un fel cu PCRM, transmite Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.

Cât priveşte declaraţia PCRM privind susţinerea candidaturii înaintate de coaliţie la funcţia de şef al statului, Filat a spus că "este o declaraţie de care au luat act". "Urmează să vedem cât de corelată este această declaraţie cu acţiunile lor".

În opinia lui Lupu, în acest context, declaraţia comuniştilor ar putea reprezenta o poziţie veritabilă, dar în acelaşi timp ar putea fi o acţiune de manipulare. Şi liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că din câte cunoaşte condiţia comuniştilor este înaintarea unei candidaturi din afara coaliţiei.

Întrebaţi dacă vor reuşi să atragă cel puţin opt deputaţi comunişti pentru alegerea preşedintelui, liderul AMN, Serafim Urechean, a menţionat că de fapt comuniştii sunt obligaţi să voteze preşedintele fără nici un fel de condiţii, pentru a debloca criza politică şi pentru a nu duce la alegeri anticipate.

"Sarcina este depăşirea crizei politice, care duce şi la depăşirea crizei economice. Trebuie să luăm în considerare toate scenariile", a spus la rândul său, liderul PD, Marian Lupu.

Totodată, cei patri lideri au ţinut să respingă zvonurile potrivit cărora formarea viitoarei coaliţii ar fi pusă în pericol. Filat a spus în acest sens că negocierile sunt un lucru anevoios şi că astfel de interpretări nu sunt tocmai potrivite. "Tot ce înseamnă discuţii pe alocuri şi contradictorii trebuie să ducă până la funcţionarea coaliţiei", a conchis Filat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici