Partidul GERB al lui Boiko Borisov câştigă alegerile din Bulgaria, dar persistă blocajul politic

  • Partidul lui Boiko Borisov a câştigat duminică alegerile parlamentare din Bulgaria.
  • Însă GERB nu a obţinut suficiente voturi pentru a pune capăt crizei politice.
  • A fost al şaptelea scrutin în Bulgaria în mai puţin de patru ani.
Urmărește
248 afișări
Imaginea articolului Partidul GERB al lui Boiko Borisov câştigă alegerile din Bulgaria, dar persistă blocajul politic

Potrivit unui exit-poll realizat de Alpha Research şi publicat de postul public de televiziune BNT, partidul GERB al lui Borisov a obţinut duminică 26,4% din voturi.

A fost al şaptelea rând de alegeri în Bulgaria în mai puţin de patru ani.

Principalul contracandidat al lui Borissov, o alianţă care se bazează pe o platformă anticorupţie şi condusă de fostul prim-ministru Kiril Petkov, s-a clasat pe locul al doilea, cu 14,9%.

Partidul naţionalist Revival, care a reluat în mod repetat temele Kremlinului şi doreşte ca Bulgaria să iasă din NATO, a obţinut 12,9%.

Bulgaria se află în impas politic din 2021, când protestele anticorupţie au pus capăt dominaţiei politice a lui Borisov după mai bine de un deceniu.

De atunci, o serie de administraţii de scurtă durată, atât alese, cât şi interimare, au condus cea mai săracă ţară din UE. Acestea au trebuit să se confrunte cu criza energetică declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, încercând în acelaşi timp să menţină Bulgaria pe calea adoptării monedei euro.

Majoritatea partidelor au refuzat în mod repetat să colaboreze cu Borisov, lăsându-i opţiuni limitate de a reveni la putere, în ciuda unei serii de victorii electorale. El a îndemnat blocul lui Petkov să îl susţină pentru o coaliţie pro-occidentală, dar adversarii săi au refuzat.

Analiştii nu exclud posibilitatea unor noi alegeri parlamentare în primăvara anului viitor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici