Partidul Jobbik vrea înlăturarea graniţelor stabilite de Tratatul de la Trianon

Partidul radical naţionalist Jobbik din Ungaria intenţionează să lupte pentru înlăturarea graniţelor stabilite prin Tratatul de la Trianon din 1920, a declarat sâmbătă, la Budapesta, Csanad Szegedi, ales eurodeputat din partea acestei formaţiuni.

Urmărește
250 afișări
Imaginea articolului Partidul Jobbik vrea înlăturarea graniţelor stabilite de Tratatul de la Trianon

Partidul Jobbik vrea înlăturarea graniţelor stabilite de Tratatul de la Trianon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 800 de persoane au participat sâmbătă la o comemorare a Tratatului de la Trianon, organizată de Mişcarea de Tineret 64 de Comitate. Printre participanţi au figurat aproximativ 250 de membri ai Gărzii Maghiare.

Partidul radical naţionalist Jobbik intenţionează să lupte pentru înlăturarea graniţelor stabilite prin Tratatul de la Trianon din 1920, a declarat la reuniune Csanad Szegedi, proaspăt ales eurodeputat din partea acestei formaţiuni.

Jobbik consideră una dintre principalele sale ţinte ca "Tratatul de la Trianon să fie anulat peste câteva generaţii sau cât mai curând posibil", a precizat Szegedi.

Cei trei eurodeputaţi ai Jobbik vor cere în primul rând abolirea decretelor Benes, privind expulzarea germanilor şi maghiarilor din Cehoslovacia după cel de-al Doilea Război Mondial, a mai spus acesta. Eurodeputaţi germani şi austrieci vor fi invitaţi să lucreze în vederea abolirii decretelor, a adăugat el.

Jobbik va cere autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc în România şi va face presiuni ca regiunea Transcarpatia din Ucraina să devină district independent maghiar, a afirmat Szegedi.

Grupul reunit sâmbătă la Budapesta a mărşăluit apoi către ambasadele slovacă, română şi sârbă, afişând pancarte pe care scria "Justiţie pentru Ungaria!" şi "Jos cu Trianonul!".

Poliţia a anunţat că evenimentul s-a încheiat fără probleme sau vreo intervenţie din partea forţelor de ordine.

Tratatul de la Trianon a fost semnat de reprezentanţi ai Aliaţilor din Primul Război Mondial şi Ungaria la 4 iunie 1920. Conform tratatului, teritoriul Ungariei a fost redus de la aproape 283.000 de kilometri pătraţi la 93.000, iar populaţia a scăzut de la 18 milioane la 7,6 milioane, precizează agenţia ungară de presă MTI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici