Partidul Liberal din Republica Moldova cere eliminarea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare

Partidul Liberal din Republica Moldova a anunţat, marţi, că va depune o sesizare la Curtea Constituţională pentru anularea prevederilor a cinci legi care se referă la statutul limbii ruse ca limbă de comunicare, relatează site-ul Radio Chişinău.

Urmărește
850 afișări
Imaginea articolului Partidul Liberal din Republica Moldova cere eliminarea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare

Partidul Liberal din Republica Moldova cere eliminarea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare

Liberalii consideră că, prin aceste legi, limbii ruse i se atribuie un statut similar limbii oficiale – româna, ceea ce ar reprezenta o încălcare a Constituţiei.

"Se cheltuiesc milioane de lei pentru traducerea în limba rusă. Şi atunci de unde să cunoască limba oficială a statului, când noi le-am băgat pe gât, inclusiv la minorităţi, limba rusă? Constituţia le garantează dreptul la păstrare, la dezvoltare, le-am oferit prin lege şi dreptul la studii şi altele, dar nu putem să lăsăm ca limba română, care este oficială, să fie egalată cu limba rusă", a spus Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal.

Partidul Liberal îi va solicita Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra Legii cu privire la funcţionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, a legii care prevede publicarea actelor oficiale şi în limba rusă, asupra Regulamentului Parlamentului care prevede traducerea actelor şi desfăşurarea şedinţelor în limba rusă.

Deputaţii liberali consideră că sunt încălcate drepturile altor minorităţi naţionale, comunităţi mai numeroase decât cea rusă. Totodată, limbii ruse îi este atribuit un rol mai mare decât cel prevăzut în Constituţie, susţine liderul liberalilor, Mihai Ghimpu.

La începutul lunii noiembrie a anului 2017, Curtea Constituţională de la Chişinău a dat aviz pozitiv pentru înlocuirea sintagmei "limba moldovenească" din Constituţia Republicii Moldova cu "limba română". Un proiect de lege în acest sens nu a ajuns încă la votul din Parlament.

În schimb, preşedintele moldovean Igor Dodon consideră drept inadmisibile şi nelegitime încercările de a legifera limba română ca limbă oficială şi a propus organizarea unui referendum în acest sens.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici