- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Partidul lui Hashim Thaci, pe primul loc la alegerile legislative din Kosovo
Partidul premierului în exerciţiu, Hashim Thaci, este pe primul loc la alegerile legislative de duminică din Kosovo, după numărarea a 99 la sută din buletinele de vot, a anunţat, luni seară, Comisia Electorală, însă el nu va putea forma singur Guvernul.
Partidul lui Hashim Thaci, pe primul loc la alegerile legislative din Kosovo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Partidul Democratic din Kosovo (PDK), al lui Thaci, a obţinut 33,5 la sută din voturi, cu mult în faţa principalului său concurent, Liga Democratică din Kosovo (LDK), condusă de primarul din Priştina, Isa Mustafa, care a obţinut 23,6 la sută din voturi, a declarat Valdete Daka, de la Comisia Electorală.
PDK va dispune deci de un număr mai mare de deputaţi în Parlament, din totalul de 120 de membri, dar acest lucru nu va fi suficient pentru ca el să guverneze singur. PDK va trebui să găsească parteneri de coaliţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Tottenham, cu Radu Drăguşin în primul 11, a spulberat-o pe Manchester City în deplasare
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
Mişcarea Autodeterminare, a lui Albin Kurti, care s-a făcut cunoscută anterior pentru opoziţia sa faţă de prezenţa forţelor internaţionale în Kosovo, a primit 12,2 la sută din voturi.
AAK, formaţiunea fostului premier kosovar Ramush Haradinaj, a obţinut 10,8 la sută din voturi, a precizat Valdete Daka.
Aceste rezultate parţiale vizează 99 la sută din buletinele de vot, iar participarea a fost de 47,5 la sută, a adăugat aceeaşi sursă.
Kosovarii au fost chemaţi duminică să voteze la alegerile legislative, în primul scrutin de acest tip de la proclamarea independenţei, în februarie 2008.
După publicarea estimărilor a două organizaţii neguvernamentale, duminică seară, Thaci s-a declarat învingător al scrutinului în noaptea de duminică spre luni. Dar LDK a denunţat fraude şi a contestat victoria lui Thaci.
Două misiuni europene de observare a alegerilor s-au arătat îngrijorate luni de existenţa unor nereguli la acest scrutin.
O eurodeputată, Doris Pack, membră a misiunii europene de observare a alegerilor, a menţionat "serioase acuzaţii" de fraudă emise în legătură cu municipalităţile Srbiţa şi Glogovaci, din regiunea Dreniţa, unde rata de participare a depăşit 90 la sută. Aceste localităţi sunt fiefurile lui Thaci.
O altă misiune de observatori, cea a Reţelei europene a organizaţiilor de observare a alegerilor (ENEMO), a constatat de asemenea "încălcări de proceduri şi nereguli".
Alegerile kosovare au provocat mai multe reacţii în străinătate.
La Bruxelles, şefa diplomaţie UE, Catherine Ashton, şi comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, au salutat "calmul şi ordinea" de la alegeri, pledând în acelaşi timp pentru formarea "rapidă" a unui nou Guvern.
În Statele Unite, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a apreciat că aceste alegeri anticipate au fost organizate "în mod eficient", în pofida unor "serioase constrângeri impuse de timp", dar a făcut apel la autorităţi să se ocupe de cele "câteva nereguli grave care s-au produs".
Purtătorul de cuvânt a criticat de asemenea "ameninţările şi intimidările" de origine sârbă exercitate împotriva sârbilor din nordul Kosovo, pentru a-i convinge să voteze.
Ministerul francez al Afacerilor Externe a salutat "participarea importantă a kosovarilor din toate comunităţile, mai ales cea sârbă, la aceste alegeri", ceea ce constituie un "factor încurajator pentru consolidarea Kosovo".
Alegerile legislative au fost marcate de un nivel de participare excepţional al sârbilor din enclave. Scrutinul a fost însă ignorat în mare măsură în nord.
Douăzeci de mandate parlamentare din 120 sunt rezervate minorităţilor, dintre care zece pentru cei 120.000 de sârbi care trăiesc în Kosovo, repartizaţi între diferite enclave - 80.000 - şi în nord, în apropiere de graniţa cu Serbia - 40.000 -, unde sunt majoritari.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO