Partidul lui Orban vrea să blocheze imigranţii ilegali la frontiera cu România, Croaţia şi Serbia

Partidul aflat la putere în Ungaria vrea să elaboreze o lege prin care să închidă imigranţilor frontiera de sud - cu România, Croaţia şi Serbia -, a declarat Antal Rogan, liderul grupului parlamentar Fidesz, relatează Reuters în pagina electronică de luni.

Urmărește
229 afișări
Imaginea articolului Partidul lui Orban vrea să blocheze imigranţii ilegali la frontiera cu România, Croaţia şi Serbia

Premierul maghiar Viktor Orban (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Premierul Viktor Orban a catalogat "la limita nebuniei" cotele de imigranţi clandestini propuse de Uniunea Europeană (UE), în contextul în care mii de persoane au murit încercând să ajungă din nordul Africii în Europa, pe Mediterana, o criză care s-a acutizat anul acesta.

Până la sfârşitul lui mai, aproximativ 50.000 de imigranţi au trecut ilegal în Ungaria, faţă de 43.000 în aceeaşi perioadă de anul trecut, a declarat duminică Antal Rogan, liderul grupului parlamentar al Fidesz.

Cei mai mulţi solicitanţi de azil îşi continuă drumul către alte state UE, însă Germania şi Austria au semnalat că plănuiesc să trimită aproximativ 15.000 de imigranţi înapoi în Ungaria.

El a subliniat că, ţinând cont de acest lucru, este necesar să se adopte "măsuri urgente".

"Grupul parlamentar al Fidesz intenţionează să elaboreze un proiect de lege care să propună în fapt închiderea frontierei de sud prin anumite mijloace legale", a declarat Rogan pentru postul de radio Kossuth.

"În practică acest lucru ar însemna să adoptăm o lege care să spună că cei care intră în Ungaria dintr-o ţară sigură - dintr-o ţară de tranzit sigură - nu pot cere azil politic aici", a precizat el.

Rogan a declarat că vieţile imigranţilor poate că au fost în pericol în Siria, dar ei au trecut în Grecia, Serbia sau alte ţări din Balcabi, unde se aflau deja în siguranţă şi în care puteau cere azil.

Ungaria se învecinează în sud cu România, Serbia şi Croaţia. Serbia nu face parte din UE, iar România şi Croaţia nu sunt membre ale zonei Schengen.

Anul trecut, cei mai mulţi solicitanţi de azil în Ungaria au venit din Kosovo, Afganistan şi Siria.

Rogam nu a spus când va elabora Fidesz acest proiect de lege.

O purtătoare de cuvânt a UNHCR în regiune a subliniat că, potrivit dreptului internaţional, la care Ungaria aderă, orice persoană are dreptul să depună o cerere de azil.

"Nu cred că merită efortul să intrăm într-o dezbatere despre ţări terţe sau ceva de genul acesta, pentru că în fiecare caz în parte importantă este situaţia de fapt", a declarat Kitty McKinsey.

Guvernul ungar a lansat săptămâna trecută o campanie publică împotriva imigranţilor ilegali. Pe penaouri se pot citi mesaje ca "Dacă vii în Ungaria nu poţi să le iei locurile de muncă ungurilor".

Potrivit unor sondaje recente, Fidesz (conservator, de dreapta) a pierdut teren în favoarea Jobbik (extremă dreapta, xenofob şi antiimigraţîe), iar unii analişti afirmă că măsurile împotriva imigranţilor vizează să oprească această tendinţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici