Partidul Social-Democrat şi opoziţia intensifică presiunile asupra lui Merkel în scandalul BND-NSA

Partenerii de coaliţie ai cancelarului intensifică presiunile asupra Angelei Merkel în scandalul în care agenţia germană de spionaj BND este acuzată că a spionat oficiali străini în numele agenţiei americane NSA, iar un lider al opoziţiei vrea ca Merkel să fie audiată sub jurământ, relatează DW.

Urmărește
546 afișări
Imaginea articolului Partidul Social-Democrat şi opoziţia intensifică presiunile asupra lui Merkel în scandalul BND-NSA

Angela Merkel (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Ralf Stegner, vicepreşedintele Partidului Social-Democrat (SPD), împreună cu care Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a lui Merkel guvernează ţara în cadrul unei mari coaliţii, a cerut, într-un interviu pentru un ziar, ca Biroul cancelarului să spună tot ceea ce ştie despre acuzaţiile de spionaj.

"Pentru cancelar, jocul statului deoparte de ultimele dezvăluiri şi faptul că spune că nu au de-a face cu ea s-a încheiat", a declarat Stegner pentru ediţia de luni a Süddeutsche Zeitung.

Cancelarul, a subliniat el, este necesar "să ne lumineze acum".

Acest lucru înseamnă, în opinia sa, ca "actualul şef al cancelariei şi ambii săi predecesori" să se prezinte în faţa Comisiei speciale a Bundestagului înfiinţate pentru a face lumină cu privire la activităţile de supraveghere ale Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA).

Stegner se referă la actualul şef al cancelariei Peter Altmaier şi la Ronald Pofalla şi Thomas de Maiziere, care este acum ministru de Interne. Toţi trei sunt membri CDU.

De Maiziere, care a fost şeful Cancelariei în perioada 2005-2009, urmează să se prezinte în faţa Comisiei pentru Informaţii din Bundestag miercuri.

Merkel, îndemnată să depună mărturie

Concomitent, liderul partidului parlamentar Die Linke (opoziţie) Gregor Gysi a îndemnat-o pe Merkel să se prezinte în Comisia specială care anchetează activităţile NSA.

"Ea trebuie să depună mărturie - sub jurământ", a subiniat Gysi duminică, într-un interviu pentru postul public ARD.

Gysi a apreciat că este clar că Merkel a eşuat în funcţia sa de "supraveghetor" al servciilor de informaţii. În opinia sa, fie personalul lui Merkel fie nu a ştiut ce se întâmpla, fie, "pe de altă parte, oamenii de la Cancelarie au ştiut şi nu au făcut nimic", caz în care este posibil să fi comis infracţiuni grave ca "spionaj industrial şi trădare".

Revista Der Spiegel a dezvăluit în ediţia de sâmbătă că BND a "şters 12.000" de cereri de la NSA vizând "un anumit număr de oficiali de rang înalt din cadrul serviciului extern francez", dar şi membri ai unor "instituţii UE şi din mai multe ţări europene".

Grupul Airbus a anunţat joi că intenţionează să depună o plângere împotriva autorităţilor germane, în baza informaţiilor potrivit cărora BND a ajutat NSA să spioneze grupul şi alte firme europene.

Opoziţia ameninţă Guvernul cu un proces

Pe de altă parte, Verzii şi Die Linke au ameninţat că vor da în judecată Guvernul în legătură cu scandalul BND-NSA.

Cele două formaţiuni i-au cerut ministrului de Interne Minister Thomas de Maizière să demisioneze.

O anchetă parlamentară a dat termen Guvernului să prezinte până joi liste privind spionajul american.

"Merkel trebuie să arate, acum, dacă vrea să explice sau să muşamalizeze", a declarat pentru DPA Konstantin von Notz, unul dintre liderii parlamentari ai Verzilor.

Atât von Notz, cât şi colega sa Martina Renner au avertizat că ar putea să declanşeze un proces cu privire la acest scandal, în care BND şi NSA au făcut schimb de date în perioada 2002-2010.

SPD s-a alăturat cererii opoziţiei ca de Maizière să demisineze. Preşedinta organizaţiei de tineret a SPD Johanna Uekermann a declarat pentru ediţia de duminică a "Welt am Sonntag" că "Merkel trebuie să-şi cenzureze personalul". Parlamentara social-democrată Eva Högl a îndemnat, de asemenea, la reorganizarea aparatului serviciului german de informaţii, într-o declaraţie pentru Spiegel Online.

Scandalul urmează să fie discutat în Bundestag miercuri. La şedinţa Comisiei care investigează acuzaţiile cu privire la NSA a fost invitat şi şeful BND Gerhard Schindler, ca "martor".

"Diferenţă culturală"

Detalii au continuat să apară în weekend, sugerând că BND şi NSA au schimbat mai mult decât metadate.

Agenţia germană i-a furnizat celei americane înregistrări audio şi transcrieri ale unor convorbiri telefonice şi e-mailuri ale persoanelor pe care le-a spionat, a dezvăluit Bild sâmbătă.

Citând surse din cadrul Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la activităţile NSA, înregistrările, vizând inclusiv ţinte germane şi europene, au fost de asemenea examinate de către BND şi folosite ocazional în rapoartele întocmite de agenţie.

Noile dezvăluiri arată că, în afara interceptării unor comunicaţii din zone de război ca Afganistanul şi Pakistanul cu Europa, colaborarea BND-NSA a vizat companii europene şi agenţii guvernamentale din Orientul Mijlociu.

Parisul a anunţat sâmbătă că "încrederea reciprocă" cu Germania a fost restabilită în urma dezvăluirilor despre colaborarea germano-americană în spionarea unor firme franceze, organisme guvernamentale, inclusiv a Biroului preşedintelui francez Francois Hollande şi Comisiei Europene (CE).

Ministerul francez de Externe a adăugat că informaţiile furnizate în rapoartele respective au fost deja dezvăluite de către fostul colaborator NSA Edward Snowden în 2013.

Ambasadorul american în Germania John Emerson a apărat sâmbătă NSA, afirmând că este vorba despre o "diferenţă culturală".

"Americanii consideră că este vorba despre o încălcare a vieţii private atunci când cineva le citeşte scrisorile şi e-mailurile ori le ascultă convorbirile telefonice", a declarat Emerson pentru ziarul Kölner Stadt-Anzeiger.

Însă pentru germani aceste încălcări sunt extrem de sensibile, după ce au fost spionaţi de dictaturile nazistă şi comunistă.

Cooperarea între serviciile de informaţii ale Statelor Unite şi Germaniei "nu era un secret", a adăugat ambasadorul american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici