Pasagerii şi echipajul navei eşuate în Antarctica, între care şi un român, au fost evacuaţi

Pasagerii şi membrii echipajului vasului de croazieră Ocean Nova, cetăţeni din SUA, Marea Britanie, Canada, Australia, România şi alte câteva state au fost salvaţi miercuri, după eşuarea navei în Antarctica, potrivit oficialilor argentinieni.

Urmărește
42 afișări
Imaginea articolului Pasagerii şi echipajul navei eşuate în Antarctica, între care şi un român, au fost evacuaţi

Pasagerii şi echipajul navei eşuate în Antarctica, între care şi un român, au fost evacuaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceştia au fost transferaţi de pe nava Ocean Nova pe un alt vas de coazieră care urma să îi ducă în oraşul Ushuaia, din sudul Argentinei, potrivit unei declaraţii a marinei argentiniene.

"Operaţiunea este în curs de desfăşurare şi se folosesc bărci semi-rigide", potrivit aceleaişi surse.

Compania americană căreia îi aparţin ambele nave, Quark Expeditions, împreună cu marina argentiniană au declarat că persoanele de la bordul navei avariate nu au suferit răni şi nu sunt în pericol.

Ocean Nova a rămas blocată marţi în apropiere de baza argentiniană de cercetare de la San Martin (insula Millerand, în Golful Marguetite) pe partea vestică a peninsulei Antarctice, care se întinde către America de Sud.

Blocarea navei pare să fi fost provocată fie de nivelul scăzut al apelor în timpul refluxului fie de aisberguri.

O navă a oceanografilor spanioli împreună cu nava lor de croazieră, Clipper Adventurer, au ajuns la faţa locului pentru a oferi ajutor.

Marina argentiniană a precizat că la bordul Ocean Nova se aflau 104 persoane: 74 de pasageri şi 30 de membri ai echipajului.

Quark Expeditions a apreciat numărul acestora la 106 persoane, dintre care 30 de membri ai echipajului şi 11 memebri ai echipei de expediţie.

Compania, cu sediul în Connecticut (SUA), a declarat că nava efectua o croazieră de două săptămâni, în valoare de până la 18.290 de dolari de persoană.

La bord se aflau 21 de americani, 18 filipinezi, 17 britanici, opt canadieni, şapte australieni, cinci irlandezi, cinci sud-africani, patru germani, trei danezi (printre care şi căpitanul), trei olandezi, trei neo-zeelandezi, doi argentinieni, doi ucraineni, un elveţian, un român, un panamez, un guatemalan, un columbian, un rus, un columbian, un hondurian.

"Încă nu există semne ale unei scurgeri de orice fel. Quark nu anticipează nici un fel de impact asupra mediului", a precizat Quark Expeditions într-un comunicat, adăugând că nava Ocean Nova va fi inspectată imediat ce va fi deblocată, pentru a descoperi eventuale avarii.

Vasul a fost construit în 1992 pentru a naviga în apele îngheţate din Groenlanda. Compania americană a preluat-o în 2006 şi este înregistrată în Bahamas.

Compania a declarat că rafalele puternice de vânt au obstrucţionat două tentative de deblocare a navei marţi.

Citeşte şi:

O navă de croazieră la bordul căreia se afla şi un român, a eşuat în Antarctica

Navă de croazieră argentiniană, eşuată în zona Antarcticii

Pasagerii navei avariate în sudul Atlanticului, preluaţi de o altă navă de croazieră

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici