Pastor canadian, dat dispărut în urma unei vizite în Coreea de Nord

Un pastor canadian, reverendul Hyeon Soo Lim, în vârstă de 60 de ani, a fost dat dispărut în urma unei călătorii pe care a efectuat-o la sfârşitul lui ianuarie în Coreea de Nord, anunţă familia şi biserica, relatează CNN.

Urmărește
238 afișări
Imaginea articolului Pastor canadian, dat dispărut în urma unei vizite în Coreea de Nord

Pastor canadian, dat dispărut în urma unei vizite în Coreea de Nord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lim a plecat la sfârşitul lui ianuarie într-o călătorie în scopuri umanitare în Coreea de Nord, aşa cum a făcut de peste 100 de ori anterior, a anunţat Lisa Pak, o purtătoare de cuvânt a bisericii acestuia, cu sediul la Mississauga, în Ontario, citată de CNN.

Reverendul a plecat din China pe 30 ianuarie, împreună cu un însoţitor, cu care a vorbit ultima dată pe 31 ianuarie, şi urma să revină pe 4 februarie din această vizită de "rutină" la Rajin, o localitate situată în nord-estul Coreei de Nord în care biserica sa susţine o creşă, un orfelinat şi un azil de bătrâni, potrivit Bisericii Presbiteriene Coreene a Luminii.

Însă pastorul nu a revenit nici până în prezent.

Biserica a soliciat în mod oficial ajutorul Ministerului canadian de Externe pentru a-l găsi pe Lim şi a contactat Ambasada Suediei la Phenian, care oferă ajutor consular cetăţenilor Statelor Unite, Canadei şi Australiei, state care nu întreţin relaţii diplomatice cu Coreea de Nord.

Pak a declarat că întârzierea ar fi putut să fie provocată de introducerea restricţiilor de călătorie privind Ebola. Biserica şi familia reverendumului au aşteptat cele 21 de zile de carantină.

Coreea de Nord a anulat restricţiile dure de călătorie pe care le-a impus anul trecut, în octombrie, cu scopul de împiedica pătrunderea virusului Ebola în ţară.

Familia lui Lim a anunţat într-un comunicat că mulţumeşte Guvernului canadian pentru eforturile pe care le-a depus în vederea localizării pastorului şi a cerut, totodată, să fie respectată viaţa privată a reverendului.

Lim a imigrat în Canada în 1986, din Coreea de Sud, împreună cu soţia şi fiul. El vorbeşte coreeana fluent şi conduce o biserică de 3.000 de membri.

Purtătoarea de cuvânt a biseicii a adeclarat că, în opinia sa, Lim nu s-ar fi angajat în vreo activitate de prozelitism, interzisă în Coreea de Nord. "El cunoaşte limba, cunoaşte natura Guvernului, deci nu considerăm (prozelitismul) un motiv pentru care să fi fost arestat", a declarat ea.

În trecut, Phenianul a arestat occidentali din motive care ţin de religie.

Americanul Kenneth Bae a fost deţinut timp de patru ani, după ce a fost acuzat că a încercat să răstoarne Guvernul prin activităţi de natură religioasă. El a fost eliberat în noiembrie.

Jeffrey Fowle, alt american, a fost arestat pentru că a lăsat o Biblie într-un club, şi a fost eliberat după cinci luni de detenţie.

De asemenea, Aijalon Mahli Gomes, un cetăţean american, a fost condamnat la opt ani de închisoare sub acuzaţia că era activist creştin, dar a fost eliberat în 2010, în urma unei vizite la Phenian a fostului preşedinte Jimmy Carter.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici