În total, cinci „entităţi” sunt vizate de noul set de sancţiuni, care va fi aprobat formal marţi dimineaţă, dacă până atunci cele 27 de Guverne europene nu vor formula nici o obiecţie, au precizat aceşti diplomaţi.
La sfârşitul lui februarie, Uniunea Europeană a adoptat un embargo asupra armelor şi a blocat bunurile colonelului Muammar Kadhafi şi ale altor 25 de oficiali libieni, dar mai multe capitale, în special Parisul şi Berlinul, au făcut presiuni pentru consolidarea sancţiunilor europene.
LIA este un fond suveran al Guvernului libian, care administrează veniturile petroliere ale ţării. Săptămâna trecută, partea de 3,27 la sută deţinută de LIA în grupul britanic de editare Pearson, care valorează peste 300 de milioane de euro, a fost blocată de Guvernul britanic.
Profitând de veniturile din petrol, LIA a achiziţionat acţiuni la mai multe mari companii europene, şi deţine de exemplu peste 2,5 la sută din banca italiană UniCredit.
Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a cerut noi sancţiuni împotriva regimului libian şi o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, într-un interviu pentru publicaţia Welt am Sonntag.