- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe a decedat
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Pavle, în vârstă de 95 de ani, a decedat duminică într-un spital din Belgrad, a anunţat agenţia Beta, citată de B92, în pagina electronică.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe a decedat (Imagine: MediafaxFoto/AFP)
Biserica Ortodoxă Sârbă a confirmat moartea patriarhului său, Pavle, la vârsta de 95 de ani, a anunţat postul public de televiziune RTS, citat de AFP.
Mitropolitul Amfilohije, adjunctul patriarhului de mai mulţi ani, a declarat că tocmai a aflat de moartea acestuia, a precizat RRS.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe a fost internat în spitalul militar din Belgrad în urmă cu doi ani, din cauza mai multor probleme de sănătate, a căror natură nu a fost dezvăluită niciodată de autorităţile religioase.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Pavle a preluat conducerea Bisericii Ortodoxe Sârbe în 1990, chiar înainte de destrămarea sângeroasă a Federaţiei Iugoslave. Biserica Ortodoxă a câştigat o mare influenţă în rândul populaţiei sub autoritatea sa. Majoritatea celor aproximativ 7,5 milioane de sârbi sunt ortodocşi.
Înainte de a-şi exprima susţinerea faţă de naţionaliştii sârbi în timpul conflictului din Croaţia şi Bosnia, la începutul anilor '90, Biserica Ortodoxă sârbă a fost adeseori suspectată că ajută foştii lideri sârbi bosniaci să se ascundă, în special pe Radovan Karadzici, fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, care a fost arestat în iulie 2008.
Înainte de a fi ales cel de-al 44-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Pavle a fost episcop al Kosovo, teritoriu pe care Serbia îl consideră provincia sa meridională şi care reprezintă pentru sârbi leagănul culturii şi istoriei lor.
Pavle a mers de mai multe ori în Kosovo din 1999, data retragerii forţelor fostului preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de episcopii sârbi rămaşi în regiune, precum şi faţă de minoritatea sârbă.
Biserica Ortodoxă Sârbă s-a mobilizat pentru a împiedica independenţa Kosovo, proclamată până la urmă în februarie 2008.
Pavle a fost considerat un moderat în cadrul Bisericii Ortodoxe. Sub conducerea sa, aceasta şi-a făcut din nou auzită vocea în ţară, graţie mai ales introducerii orelor de religie în şcoli.
Problemele religioase au fost înăbuşite cu grijă după al doilea război mondial de regimul comunist al fostului preşedinte iugoslav Josip Broz Tito.
Potrivit mai multor sondaje, Biserica Ortodoxă este instituţia în care cetăţenii sârbi au cea mai mare încredere.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO