Patriarhul rus Kirill a fost agent KGB în timpul Războiului Rece

Misiunea lui Kirill, scrie Le Figaro, al cărui nume de cod era „Mikhailov”, era să influenţeze un consiliu religios infiltrat de KGB în anii 70-80.

Urmărește
5969 afișări
Imaginea articolului Patriarhul rus Kirill a fost agent KGB în timpul Războiului Rece

MEDIAFAX FOTO

În anii 1970, Kirill,  care a devenit patriarh ortodox rus şi apoi un susţinător apropiat al lui Vladimir Putin.

A lucrat pentru KGB, serviciul de informaţii externe al Uniunii Sovietice, dezvăluie publicaţiile elveţiene Le Matin Dimanche şi Sonntagszeitung, care citează arhive desecretizate. 

La începutul anilor 1970, Patriarhul, care a sprijinit cu fervoare invazia Ucrainei de către Rusia, locuia la Geneva pentru a reprezenta oficial Patriarhia Moscovei la Consiliul Mondial al Bisericilor. Misiunea lui Kirill, al cărui nume de cod era „ Mikhailov ”, era, de asemenea, să influenţeze acest consiliu, infiltrat de KGB în anii 70 şi 80, potrivit Le Figaro

Obiectivul sovieticilor a fost atunci să aducă instituţia de la Geneva să denunţe Statele Unite şi aliaţii săi şi să-şi modereze criticile faţă de lipsa libertăţii religioase din URSS, amintesc publicaţiile, care subliniază că Biserica Rusă „ refuză să comentează activitatea de spionaj a lui Kirill la Geneva”.

  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici