Patriot versus SAMP/T. Belgia înclină spre sistemul antiaerian produs de MBDA şi Thales

  • În contextul unor eforturi colosale ale Belgiei de a-şi întări apărarea, se pare că decidenţii acestei ţări ar vrea să aleagă sistemul antiaerian SAMP/T produs de companiile europene MBDA şi Thales, în detrimentul sistemului american Patriot, scrie Army Recognition.
  • Este pentru prima dată când Belgia se echipează cu acest sistem cu rază scurtă de acţiune şi umple un gol de mult existent în capabilităţile sale de apărare, mai scrie sursa citată.
Urmărește
130 afișări
Imaginea articolului Patriot versus SAMP/T. Belgia înclină spre sistemul antiaerian produs de MBDA şi Thales

Contractul pentru SAMP/T ar trebui să fie anunţat în următoarele săptămâni, după formarea unei coaliţii guvernamentale în Belgia.

Sistemul SAMP/T sau MAMBA, cum este cunoscut în armata franceză, este un sistem antiaerian sol-aer conceput pentru protejarea locaţiilor strategice şi a forţelor armate în faţa unei varietăţi de ameninţări, precum rachetele de croazieră, rachetele balistice tactice şi aeronavele sau sistemele autonome.

MAMBA este produs de un joint venture între MBDA şi Thales şi poate combate ameninţările pe o rază de 600 de km. Poate funcţiona în medii contestate şi este dotat cu racheta Aster 30 şi radarul Arabel.

Varianta SAMP/T NG (New Generation) are îmbunătăţiri semnificative, mai scrie Army Recognition, inclusiv racheta Aster Block 1 NT şi  un dispozitiv de căutare a rachetelor modern. Sistemul rotativ de radar AESA asigură o acoperire de 360 de grade, în timp ce cele opt lansatoare verticale, fiecare dintre acestea transportând rachete Aster 30, permit un răspuns rapid la ameninţări şi o putere de foc crescută, având posibilitatea de a lovi mai multe ţinte deodată. Sistemul este mobil şi are componente integrate pe un vehicul militar, fiind potrivit dislocării rapide şi integrării lui în diverse structuri antiaeriene NATO.

Alegerea acestui sistem în detrimentul celui american marchează o schimbare la nivelul statelor europene care, de obicei, preferă sistemele antiaeriene americane Patriot. SAMP/T este şi un sistem mai ieftin decât Patriot, întrucât o baterie MAMBA costă în jur de 500 de milioane de dolari, pe când o baterie pentru Patriot costă 1 miliarde de dolari. Franţa şi Italia au în dotare sistemele SAMP/T.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici