VIDEO  Patru astronauţi s-au întors de pe staţia spaţială folosind o capsulă SpaceX

Cea de-a patra echipă de astronauţi de lungă lansată de SpaceX către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) s-a întors pe Pământ, plonjând în Oceanul Atlantic, în largul Floridei, după aproape şase luni, scrie Reuters.

Urmărește
1781 afișări
Imaginea articolului Patru astronauţi s-au întors de pe staţia spaţială folosind o capsulă SpaceX

Captură SpaceX/Twitter

Capsula SpaceX Crew Dragon, botezată Freedom, care transporta trei astronauţi americani de la NASA şi un coleg italian de la Agenţia Spaţială Europeană, a amerizat la finalul unui zbor autonom de cinci ore.

Freedom şi-a început şederea pe orbită la 27 aprilie. Echipajul era format din astronautul NASA Kjell Lindgren, 49 de ani, compatrioţii americani Jessica Watkins, 34 de ani, şi Bob Hines, 47 de ani, precum şi din italianca Samantha Cristoforetti, 45 de ani, care a fost comandantul expediţiei lor pe ISS. Watkins a devenit prima femeie afro-americană care s-a alăturat unei misiuni de lungă durată pe ISS.

În mai puţin de o oră, echipele de recuperare au urcat Crew Dragon pe o navă de recuperare, înainte de a deschide trapa laterală a capsulei şi de a-i ajuta pe cei patru astronauţi să iasăpentru prima lor gură de aer proaspăt după mai bine de 24 de săptămâni.

Încă îmbrăcaţi în costumele spaţiale, cu forţa şi echilibrul rămase şubrede în urma celor 170 de zile de imponderabilitate, cei patru membri ai echipajului au fost ajutaţi să urce pe tărgi speciale.

Întoarcerea de pe orbită a făcut ca temperatura înveşiţului exterior al capsulei să urce până la 1.930 de grade Celsius.

Două seturi de paraşute s-au deschis deasupra capsulei în ultima etapă a coborârii, încetinind căderea acesteia la aproximativ 24 km/h înainte ca nava să atingă apa în largul oraşului Jacksonville, Florida.

În timpul şederii lor pe staţia spaţială, echipajul a orbitat Pământul de 2.720 de ori - aproximativ o dată la 90 de minute - pentru a înregistra aproximativ 116 milioane de km în spaţiu, potrivit NASA.

Echipa a fost desemnată "Crew-4", fiind al patrulea grup de astronauţi de lungă durată cu drepturi depline lansat pe ISS de SpaceX de când compania privată de rachete fondată de Elton Musk, directorul general al Tesla, a început să transporte personal NASA în mai 2020.

La fel ca pentru majoritatea echipajelor ISS, misiunea lor principală a fost ştiinţifică, cuprinzând zeci de experimente şi demonstraţii tehnologice.

Ieşirea lor a avut loc la o săptămână după ce la bordul staţiei a sosit echipa de înlocuire, Crew-5 - un cosmonaut rus, un astronaut japonez şi doi membri ai echipajului NASA, inclusiv prima femeie amerindiană pe orbită.

Crew-5 rămâne pe ISS împreună cu alţi doi ruşi şi un al treilea american care au împărţit un zbor Soyuz către ISS în septembrie. Unul dintre aceşti cosmonauţi, Serge Prokofiev, a preluat comanda ISS de la Cristoforetti înainte de plecarea echipajului 4.

ISS este ocupată fără întrerupere din anul 2000, fiind operată de un parteneriat condus de SUA şi Rusia, care include Canada, Japonia şi 11 ţări europene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici