Patru bărbaţi acuzaţi că plănuiau atentate, arestaţi la New York - VIDEO

Patru bărbaţi au fost arestaţi şi acuzaţi că au planificat atacuri teroriste împotriva unor obiective militare şi a unei sinagogi din New York, a anunţat miercuri procurorul general într-un comunicat.

Urmărește
12 afișări
Imaginea articolului Patru bărbaţi acuzaţi că plănuiau atentate, arestaţi la New York - VIDEO

Patru bărbaţi acuzaţi că plănuiau atentate, arestaţi la New York (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Cei patru, toţi născuţi în Statele Unite, au fost arestaţi "sub acuzaţia de complot în vederea provocării de explozii la o sinagogă din cartierul Riverdale din Bronx, la New York, şi că au tras asupra unor avioane militare staţionate la baza gărzii naţionale a aeroportului Stewart din Newburgh, cu rachete sol-aer de tip Stinger", precizează comunicatul.

Pentru a obţine aceste arme, acuzaţii au avut contacte cu un informator al FBI, care a furnizat grupului "o rachetă inactivă şi explozibili inerţi", potrivit oficialilor. Suspecţii erau urmăriţi de un an.

Este vorba despre James Cromitie, alias Abdul Rahman, David Williams, cunoscut şi ca Daud sau DL, Onta Williams, alias Hamza, şi Laguerre Payen, alias Amin şi Almondo.

Comunicatul a fost semnat de procurorul districtului de sud al New Yorkului, Lev Dassin, şeful poliţiei oraşului New York, Raymond Kelly, şi oficialul local al FBI.

Membrii grupării vor compărea joi în faţa tribunalului newyorkez White Plains şi riscă o pedeapsă cuprinsă între 25 de ani de închisoare şi detenţie pe viaţă.

Contactul a fost stabilit în iunie 2008 între un agent FBI şi Cromitie, care i s-a plâns acestuia de războiul pe care Statele Unite îl desfăşoară în Afganistan şi şi-a manifestat "interesul pentru a întreprinde ceva împotriva Americii", potrivit plângerii depuse.

Începând din octombrie 2008, contactul cu cei patru bărbaţi s-a menţinut în mod regulat într-un imobil newyorkez în care FBI îşi instalase un echipament de supraveghere audio-video.

Grupul şi-a "exprimat dorinţa" de a viza ţinte din New York, iar Cromitie i-a cerut informatorului său să îi livreze rachete teleghidate sol-aer şi explozibili", potrivit biroului procurorului. Armele livrate erau dezactivate.

În aprilie, grupul a ales singoga pe care voia să o atace şi a început să facă fotografii ale avioanelor militare.

"Potrivit documentelor, acuzaţii intenţionau să se angajeze în atacuri teroriste", a declarat procurorul Lev Dassin.

Potrivit CNN, congresmenul republican de New York Peter King a declarat că atacul ar fi implicat explozia maşinilor staţionate în apropierea sinagogii.

Potrivit deputatului, cei patru bărbaţi sunt musulmani, dintre care unul de origine afgană, iar unii s-au convertit la islamism în timp ce erau în închisoare.

"Suntem în siguranţă în această seară întrucât complotul a fost dejucat, dar nu ştim câte altele există", a adăugat acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici