Patru centrale nucleare din Japonia, "oprite în condiţii de securitate totală"

Cele patru centrale nucleare japoneze aflate cel mai aproape de zona afectată de puternicul cutremur de vineri au fost "oprite în condiţii de securitate totală", a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP.

Urmărește
321 afișări
Imaginea articolului Patru centrale nucleare din Japonia, "oprite în condiţii de securitate totală"

Cinci centrale nucleare au fost închise în Japonia în urma cutremurului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un focar de incendiu a fost semnalat într-o clădire care adăposteşte o turbină de la centrala nucleară Onagawa, din prefectura Miyagi, în urma cutremurului puternic care a afectat vineri această regiune din nord-estul Japoniei, a anunţat agenţia de presă Kyodo.

Totuşi, nicio scurgere radioactivă nici la această centrală, nici la altele din prefectura afectată, nu a fost depistată în orele care au urmat cutremurului, au afirmat autorităţile.

În total, 11 reactoare s-au oprit automat, a dat asigurări Ministerul Industriilor. Totodată, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AEIA) a anunţat că cele patru centrale nucleare japoneze situate cel mai aproape de zona afectată de cutremurul de vineri au fost "oprite în deplină siguranţă".

Compania Tohoku Electric Power, care exploatează centrala Onagawa dar şi Fukushima (la nord de Tokyo), nu a descoperit probleme la alte instalaţii.

Centrala sa cea mai importantă, Kashiwazaki-Kariwa, din prefectura centrală Niigata, situată cel mai departe de epicentru, rămâne operaţională.

Hokkaido Electric Power nu a dezvăluit această problemă.

Probleme tehnice s-au înregistrat la centrala nucleară Fukushima după puternicul seism produs în Japonia vineri dimineaţă, informează pagina online a agenţiei Kyodo.

Potrivit Ministerului nipon al Industriilor, sistemele de răcire a minereului nuclear s-au oprit la reactoarele 1 şi 2 ale centralei nucleare administrată de compania Tokyo Electric Power.

Premierul Japoniei, Naoto Kan, a declarat că, în urma cutremurului, nu s-au înregistrat scurgeri radioactive la nicio centrală nucleară.

Unsprezece reactoare nucleare s-au închis automat la centralele Onagawa, Fukushima şi Tokai.

"Cele patru centrale nucleare aflate cel mai aproape de zona cutremurului au fost oprite în condiţii de securitate totală", a declarat AIEA, într-un comunicat.

Centrul de urgenţă al AIEA "a primit, în această dimineaţă la ora 07.15 GMT (09.15, ora României), informaţii privind cutremurul cu o magnitudine de 8,9 produs în apropiere de coasta de est a (insulei) Honshu", a precizat Agenţia, sublinind că se află "în legătură cu Ministerul japonez al Economiei, Comerţului şi Industriei", care supraveghează centralele nucleare.

Un cutremur puternic, a cărui magnitudine iniţială a fost stabilită la 7,9, iar ulterior revizuită la 8,8 şi, respectiv, 8,9, s-a produs vineri în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, generând o alertă de tsunami.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici