Ministerul urmăreşte cazul „de la început”, iar o unitate de criză a fost activată imediat, potrivit aceleiaşi surse. Autorităţile italiene solicită o „discreţie maximă” şi insistă asupra faptului că „securitatea fizică a ostaticilor rămâne prioritatea absolută”, potrivit aceleiaşi surse.
Potrivit site-ului cotidianului La Repubblica, ar fi vorba despre o reporteră RAI, radioteleviziunea publică italiană, şi alţi trei jurnalişti independenţi.
Contrar informaţiilor publicate de ziar iniţial, jurnalista răpită nu ar fi de la RAI, ci o italiană de origine siriană, o colaboratoare a unui cotidian italian.
La Repubblica scrie că jurnaliştii au fost răpiţi „de către un grup rebel, în timpul unei înregistrări video”.
Potrivit site-ului cotidianului La Stampa, răpirea celor patru jurnalişti a avut loc în noaptea de joi spre vineri.
Familiile jurnaliştilor italieni au fost „avertizate”, potrivit ministerului.
Un italian a fost, deja, răpit în Siria, împreună cu doi ruşi, pe 12 decembrie, cei trei bărbaţi fiind eliberaţi la 4 februarie.
Răpirile, comise din motive confesionale, politice sau pur financiare, au devenit tot mai frecvente în Siria.
Guvernul sirian a propus marţi amnistierea celor care, într-un interval de 15 zile, eliberează persoanele răpite pe care le deţin, altfel riscând o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă. Însă răpitorii riscă pedeapsa cu moartea, în cazul uciderii sau agresării sexuale a ostaticilor, potrivit unui decret guvernamental.