Patru kenyeni dau în judecată Guvernul britanic pentru acte incalificabile de tortură şi rele tratamente din perioada colonială

Patru kenyeni au depus plângere împotriva Guvernului britanic pentru acte de tortură şi rele tratamente comise în perioada colonială, în timpul reprimării revoltei Mau Mau în anii 1950 - 1960.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Patru kenyeni dau în judecată Guvernul britanic pentru acte incalificabile de tortură şi rele tratamente din perioada colonială

Patru kenyeni dau în judecată Guvernul britanic pentru acte incalificabile de tortură şi rele tratamente din perioada colonială (Imagine: Shutterstock)

Potrivit avocaţilor lor, aceşti bărbaţi cu vârste de peste 70 de ani au suferit în acea perioadă "acte incalificabile de tortură şi rele tratamente", inclusiv violenţe sexuale şi castrare.

Reclamanţii solicită scuze din partea Marii Britanii şi deschiderea unui fond în favoarea victimelor actelor de reprimare.

Procesul, care ar trebui să dureze două săptămâni, ar putea deveni un precedent pentru cei aproximativ o mie de kenyeni care au fost supuşi unor acte similare şi încă mai sunt în viaţă.

"Nu există niciun dubiu că tortura era practicată în mod curent în Kenya înainte de proclamarea independenţei" în 1963, a declarat avocatul Martyn Day.

Acest proces este rezultatul a opt ani de lupte juridice. Wambugu Wa Nyingi, în vârstă de 83 de ani, unul dintre cei patru reclamanţi (alături de Jane Muthoni, Paulo Nzili şi Ndiku Mutua), susţine că a fost deţinut nouă ani fără a fi pus sub acuzare, fiind obligat să muncească şi bătut zilnic.

"Am suferit lovituri la cap şi la picioare, am cicatrice după ce am fost bătut de administraţia colonială", a declarat el.

Membru al formaţiunii KAU (Uniunea Africană Kenyană), bărbatul neagă că ar fi făcut parte din organizaţia Mau Mau, care lupta împotriva administraţiei coloniale.

"Vreau dreptate pentru a muri în pace", a afirmat Nyingi. Plângerile sunt susţinute de Guvernul kenyan.

Marea Britanie a publicat 2.000 de dosare cu documente secrete din perioada colonială, inclusiv 30 despre rebeliunea Mau Mau.

Procesul ar putea fi luat ca model pentru cazuri similare din Nigeria, Cipru sau Palestina.

Reprimarea brutală a rebeliunii Mau Mau în perioada 1952 - 1960 s-a soldat cu peste 10.000 de morţi, iar zeci de mii de persoane au fost încarcerate, printre care şi bunicul preşedintelui american Barack Obama.

Guvernul britanic neagă responsabilitatea juridică pentru aceste acte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici