Un tribunal din Cairo a pronunţat acest verdict luni, după ce a examinat sesizarea unui avocat care a acuzat această mişcare laică de stânga de „defăimarea” ţării şi de „colaborare” cu mişcări din străinătate.
Mişcarea 6 Aprilie, aflată în opoziţie în timpul preşedinţiei lui Mohamed Morsi, se opune de acum autorităţilor de tranziţie conduse de facto de armată după destituirea preşedintelui islamist, în iulie.
„Regimul actual vrea să monopolizeze puterea şi face totul pentru a reduce la tăcere vocea adevăratei opoziţii”, a denunţat Mohamed Kamal, un membru al Mişcării 6 Aprilie, într-o conferinţă de presă în cursul căreia gruparea şi-a anunţat intenţia de a face apel „la verdictul politic” pronunţat luni.
Mohamed Fouad, un purtător de cuvânt al „Frontului democratic din 6 Aprilie”, o ramificaţie a mişcării, a afirmat că autorităţile sunt cele care defăimează ţara limitând dreptul de a manifesta şi condamnând la moarte, într-un proces rapid, sute de susţinători ai fostului preşedinte Mohamed Morsi.
Liderul Mişcării 6 Aprilie, Ahmed Maher, a fost condamnat la trei ani de închisoare în decembrie anul trecut, după ce a încălcat legea care interzice manifestaţiile fără aprobarea Ministerului de Interne.
Numele Mişcării 6 Aprilie provine de la o grevă amplă a muncitorilor, lansată la Mahalla, în nordul ţării, la 6 aprilie 2008, prima manifestaţie la adresa regimului condus de Mubarak. Gruparea, formată din tineri, a devenit ulterior unul dintre principalii actori în revolta populară care, în 18 zile, a condus la îndepărtarea lui Mubarak de la putere, la începutul lui 2011, în contextul manifestaţiilor din Primăvara arabă.