Patru persoane au murit recent în Rusia, la scurt timp după ce au fost vaccinate cu Sputnik V

  • Patru persoane au murit recent în Rusia
  • Decesele au survenit la scurt timp după ce au fost vaccinate cu Sputnik V
  • Cazurile sunt luate în serios de autoritatea de reglementare a UE, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA)
Urmărește
1427 afișări
Imaginea articolului Patru persoane au murit recent în Rusia, la scurt timp după ce au fost vaccinate cu Sputnik V

Patru persoane au murit recent în Rusia, la scurt timp după ce au fost vaccinate cu Sputnik V

Patru persoane au murit recent în Rusia, la scurt timp după ce au fost vaccinate cu Sputnik V, cazurile fiind luate în serios de autoritatea de reglementare a UE, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA), relatează EUobserver.

Alţi şase ruşi au avut, de asemenea, complicaţii medicale după administrarea vaccinului, conform dosarelor interne de la RosPotrebNadzor, un organism rus responsabil cu administrarea vaccinărilor, văzut de EUobserver.

Trei dintre cei decedaţi erau femei în vârstă de 51, 69 şi 74 de ani. Al patrulea nu a fost identificat în documente.

Decesele au fost legate de inimă, plămâni sau zahărul din sânge şi ar fi putut sau nu să fi fost cauzate de Sputnik V, se arată în dosar.

Ceilalţi şase pacienţi erau tineri, bărbaţi şi femei, dintre care unul avea doar 25 de ani. Ei au suferit o serie de reacţii adverse, inclusiv dificultăţi de respiraţie, convulsii, slăbiciune musculară, hipertensiune arterială, dureri de cap, ameţeli şi febră.

Autenticitatea unuia dintre dosarele de caz RosPotrebNadzor a fost confirmată oficial de Denis Logunov, virolog senior la Institutul Gamaleya din Moscova, care a dezvoltat Sputnik V.

"Am solicitat informaţii despre acest caz şi ... am obţinut un răspuns. Acest caz nu este fals", a declarat el miercuri (7 aprilie) pentru EUobserver, vorbind despre femeia de 51 de ani, care a murit brusc după a doua doză de Sputnik V.

"Cazul a fost investigat. Nu s-a găsit nicio asociere cu vaccinarea", a adăugat Logunov, care a fost co-autor al unei lucrări privind siguranţa Sputnik V, în publicaţia britanică The Lancet.

Unul dintre cazurile non-fatale a fost acoperit de un ziar local rus, PLN Pskov.

Dar ziarul a emis aceeaşi avertizare ca şi Logunov. "Acest sindrom teribil [o boală pe care a avut-o pacientul] s-ar putea dezvolta din orice vaccin inofensiv", a spus PLN Pskov.

EUobserver a identificat în mod independent alţi trei pacienţi din fişierele filtrate prin intermediul conturilor lor de socializare, în timp ce un altul a fost identificat ca asistent medical într-un spital local din Ulyanovsk, un oraş din vestul Rusiei.

Decesele nu au fost confirmate, pentru că nu există un registru de decese open-source în Rusia.

Fondul rus de investiţii directe, entitatea responsabilă pentru exportul Sputnik V, a refuzat să comenteze.

De asemenea, RosPotrebNadzor nu a răspuns la întrebările EUobserver.

La rândul său, EMA, care examinează în prezent Sputnik V pentru aprobare la nivelul UE, a confirmat că a văzut şi dosarele cazului RosPotrebNadzor.

"Putem confirma că toate rapoartele sunt tratate serios de către EMA şi evaluate în mod direct", a declarat joi o purtătoare de cuvânt a EMA, referindu-se la dosarele RosPotrebNadzor privind decesele şi alte complicaţii.

Numărul total de cazuri (10) din dosarele făcute publice este redus în comparaţie cu milioanele de oameni care s-au simţit bine după ce au fost vaccinaţi cu Sputnik V.

Dar lipsa de transparenţă a Rusiei, precum şi îngrijorările cu privire la standardele slabe de colectare a datelor, iscă întrebări dacă nu există şi alte cazuri neraportate.

Ştirile despre decesele de după administrarea Sputnik V vin pe fondul temerilor legate de utilizarea vaccinului AstraZeneca în Europa.

Dezvăluirile RosPotrebNadzor vin, de asemenea, pe fondul tensiunii politice asupra vaccinurilor.

Întreruperea vaccinărilor cu AstraZeneca a generat acuzaţii de hărţuire post-Brexit pentru UE, din partea unor voci britanice.

În acelaşi timp, Ungaria a început deja să utilizeze Sputnik V, în ciuda faptului că nu este autorizat EMA.

Iar Austria, Franţa, Germania şi Italia sunt în discuţii avansate cu Rusia privind cumpărarea şi producţia vaccinului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici