- Home
- Externe
- WASHINGTON, (26.04.2014, 18:48)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patru senatori americani cer Occidentului un "răspuns strategic la agresiunile lui Putin în Ucraina"
Senatorii republicani care au vizitat recent Norvegia, Estonia, Letonia, Lituania şi Republica Moldova, îndeamnă SUA, UE şi NATO la un răspuns strategic faţă de actele de agresiune comise de Vladimir Putin în Ucraina, într-un articol publicat în ediţia online de sâmbătă a Washington Post.
Urmărește
878 afișări
Vladimir Putin (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Senatorii John McCain (Arizona), John Barrasso (Wyoming), John Hoeven (North Dakota) şi Ron Johnson (Wisconsin) afirmă că "aliaţii vor un răspuns imediat faţă de anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi (faţă de) subversiunea care loc în prezent în Ucraina", apreciind că "Rusia lui Putin se îndreaptă către o direcţie întunecată. Nu există o resetare a acestei relaţii. Nu ne putem întoarce la relaţii obişnuite", potrivit Washington Post.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
"Statele occidentale au avut speranţe mari pentru relaţiile noastre cu Rusia, după Războiul Rece, şi au acţionat pe această bază. Am furnizat ajutoare în valoare de miliarde de dolari Rusiei, în tranziţia de la comunism. Am creat noi mecanisme de consultare. Am extins legăturile comerciale", enumeră cei patru senatori, adăugând că NATO s-a angajat să nu mobilize capabilităţi militare pe teritoriul noilor aliaţi.
"Pe scurt, Occidentul a încercat să includă Rusia în promisiunea unei Europe întregi, libere şi paşnice - o viziune despre care credem în continuare că va fi benefică tuturor participanţilor", subliniază ei.
"Din nefericire, speranţa construirii unei relaţii cu Rusia s-a evaporat în timpul (preşedinţiei) lui Putin", scriu cei patru senatori, apreciind că "un rival prietenos s-a transformat, în cel mai bun caz, într-un adversar neprietenos".
"Putin nu-şi va compromite încercarea de a cuceri şi domina vecinii suverani ai Rusiei (cel puţin nu ca un mijloc cinic de a-şi construi acasă susţinerea unui regim corupt şi autocratic)", continuă ei, adăugând că şeful statului rus va continua "să se joace cu diplomaţi occidentali nerăbdători să evite conflictul, dar numai cu scopul de a-şi consolida câştigul, diviza Statele Unite şi Europa şi de a câştiga timp pentru a avansa".
"Slăbiciunea Occidentului îl încurajează pe Putin", iar "singurul lucru pe care acesta-l respectă şi care-i poate schimba calculele este o putere mai mare", subliniază aceştia.
Membrii delegaţiei din care a făcut parte McCain îndeamnă Statele Unite să-şi construiască politica pe această bază, şi totodată la "extinderea sancţiunilor asupra unor bănci ruse majore, firme din domeniul energetic şi alte sectoare - ca cel al industriei armamentului - care servesc ca instrumente în politica externă a lui Putin".
Ei îndeamnă, de asemenea, la "expunerea celei mai flagrante corupţii a oficialilor ruşi, ruperea acestor persoane, asociaţilor în afaceri şi rudelor lor de economiile occidentale şi (impunerea acestora a unor interdicţii de) călătorie", notând că unii dintre aliaţii europeni ar putea spera la evitarea unor sancţiuni dure, dar avertizându-i că "măsuri slabe nu-l vor opri pe Putin" şi apreciind că este necesar ca aceste "costuri să crească în viitor".
"Acţiunile lui Putin în Ucraina necesită un răspuns strategic", subliniază ei, precizând că acest lucru nu înseamnă "un nou Război Rece", ci "recunoaşterea provocărilor de ordin geopolitic ale lui Putin la adresa ordinii din Europa de după Războiul Rece şi pregătirea pentru o relaţie şi mai competitivă cu Rusia".
Grupul îndeamnă NATO "să se reangajeze faţă de misiunile sale centrale de disuasiune şi apărare colectivă" care, în opinia lor, este necesar să constea în "reechilibrarea poziţiei şi prezenţei forţelor Alianţei (Nord-Atlantice)".
"Capabilităţile militare NATO trebuie consolidate şi distribuite mai egal în cadrul Alianţei, inclusiv printr-o prezenţă mai robustă şi mai persistentă în Europa Centrală şi statele baltice", recomandă ei, notând că s-au făcut deja paşi în această direcţie, şi îndemnând ca aliaţii NATO să-şi respecte "cât mai rapid posibil" angajamentul de a aloca 2% din PIB Apărării.
Senatorii insistă, în finalul articolului, asupra "nevoii unei strategii energetice transatlantice", "învingerii războiului de idei din rândul populaţiilor vorbitoare de rusă din fosta Uniune Sovietică", denunţând faptul că această "propagandă a lui Putin se bazează pe minciuni" şi îndemnând la "comunicarea adevărului, în rusă, către populaţiile vorbitoare de rusă din Europa".
Senatorii republicani îşi încheie articolul îndemnând Occdentul să "furnizeze o susţinere diplomatică, economică şi militară Ucrainei, (Republicii) Moldova, Georgiei şi celorlalte state europene care aspiră să facă parte din comunitatea transatlantică" şi să arate că "uşile NATO şi Uniunii Europene (UE) rămân deschise" pentru cei care respectă standardele acestor organizaţii.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe