Patru state europene cer elaborarea unui acord de reglementare a comerţului cu arme convenţionale

Franţa, Marea Britanie, Germania şi Suedia au făcut apel la adoptarea unui tratat internaţional "solid, eficace şi constrângător din punct de vedere juridic" pe tema comerţului cu arme convenţionale, potrivit unui editorial publicat luni în presa europeană.

Urmărește
203 afișări
Imaginea articolului Patru state europene cer elaborarea unui acord de reglementare a comerţului cu arme convenţionale

Patru state europene cer elaborarea unui acord de reglementare a comerţului cu arme convenţionale (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)

"În luna iulie va trebui să îndeplinim acest angajament elaborând de comun acord un tratat solid, eficace şi constrângător din punct de vedere juridic pe tema comerţului cu arme", scriu miniştrii de Externe francez Laurent Fabius, britanic William Hague, german Guido Westerwelle şi suedez Ewa Björling.

"A sosit timpul să obţinem un nou rezultat", adaugă miniştrii într-o tribună publicată de Liberation şi The Guardian, chiar în momentul în care începând de luni la New York, statele membre ONU încearcă să elaboreze un prim tratat internaţional care să reglementeze comerţul cu arme convenţionale.

"În marea lor majoritate, statele membre ONU au făcut dovada unei dorinţe reale de a rezolva problemele pe care le ridică un comerţ nereglementat cu arme clasice", apreciază oficialii.

"Considerăm că un tratat privind comerţul cu arme trebuie să cuprindă toate tipurile de arme clasice, prin aceasta înţelegându-se în special arme uşoare şi de calibru mic, toate tipurile de muniţie şi tehnologiile asociate lor".

Majoritatea statelor recunosc necesitatea reglementării pieţei uriaşe a armelor convenţionale, evaluată la 70 de miliarde de dolari anual, dintre care 40 la sută pentru Statele Unite. Dar unele, printre care şi Rusia (care a vândut în 2011 echipamente militare în valoare de 13,2 miliarde de dolari), preferă să insiste pe lupta împotriva traficului de arme, spre deosebire de comerţul legal.

Potrivit unui document de lucru al ONU, India - cel mai mare importator de arme la nivel mondial -, Pakistan, Japonia sau Arabia Saudită insistă mai mult pe "dreptul legitim la apărare", adică libertatea unui stat de a-şi dota forţele de securitate.

Europenii, printre care şi Franţa, cel de al patrulea exportator mondial, au din 2008 o poziţie comună care duce spre un tratat constrângător din punct de vedere juridic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici