Manafort a intentat un proces în cadrul unui tribunal federal din Washington, susţinând că procurorii şi-au depăşit limitele legale în momentul în care l-au acuzat pentru fapte care nu au legături cu ingerinţele Rusiei din alegerile prezidenţiale americane din 2016.
În plus, fostul şef de campanie al lui Donald Trump a acţionat în instanţă şi Departamentul de Justiţie al SUA pe motiv că procurorul general Rod Rosenstein nu ar fi respectat legea prin care este autorizat să numească procurori speciali, susţinând că Mueller nu are autoritatea legală să conducă astfel de investigaţii. Manafort precizează că ordinul lui Rosenstein semnat pentru numirea lui Mueller ”depăşeşte domeniul de aplicare al autorităţii procurorului general de a numi un avocat special, precum şi restricţiile specifice privind domeniul de aplicare al acestor numiri”.
La sfârşitul lunii octombrie, Manafort şi alte trei persoane au fost puse sub acuzare de către un juriu din Districtul Colombia. Ei au fost acuzaţi de comiterea de acte conspirative împotriva Statelor Unite, mărturie mincinoasă, dar şi de complicitate la spălare de bani.
Biroul Federal pentru Investigaţii, Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile.
Potrivit serviciilor secrete americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.