PE a aprobat rezoluţia care cere Consiliului European să permită aderarea României la Schengen

Parlamentul European a aprobat, joi, rezoluţia care cere Consiliului European să permită aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Urmărește
1979 afișări
Imaginea articolului PE a aprobat rezoluţia care cere Consiliului European să permită aderarea României la Schengen

PE a aprobat rezoluţia care cere Consiliului European să permită aderarea României la Schengen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Plenul a votat cu o largă majoritate o rezoluţie care cere Consiliului European să permită accesul României şi al Bulgariei la Schengen întrucât cele două ţări au pus în aplicare acquis-ul din acest domeniu. Nu s-a cerut o înregistrare a votului, aşa că nu se poate şti dacă au fost mai mulţi sau mai puţini votanţi decât în iunie. Semnalul politic e clar: PE susţine aderarea noastră la Schengen", anunţă europarlamentarul PDL Cristian Preda, pe blogul său.

De asemenea, într-o declaraţie remisă MEDIAFAX, europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu, iniţiatorul rezoluţiei, apreciază că Parlamentul European, "gardianul respectării regulilor comunitare", demonstează încă o dată că susţine aderarea cât mai rapidă la Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei.

"Spaţiul Schengen este una dintre cele mai importante realizări ale proiectului European. Securizarea frontierelor Uniunii este prioritară. Nivelul de securitate al zonei de frontieră externă aferentă României şi Bulgariei este în acest moment corespunzător, graniţele UE fiind cele mai sigure în urma investiţiilor făcute recent în cele două state", adaugă Marinescu.

El susţine că poziţia negativă a unora dintre statele membre nu se bazează pe argumente sau criterii incluse în aquis-ul Schengen.

"Rezoluţia de astăzi reprezintă practic încă un apel al Parlamentului European la respectarea regulilor europene", a declarat europarlamentarul Marian-Jean Marinescu.

"Uniunea Europeană este bazată, printre altele, pe încredere, dar şi pe respect reciproc. Abordarea acestui subiect în cadrul următorului Consiliul European este necesară. Consiliul European trebuie să ia o decizie corectă bazată pe propriile merite ale celor două state, în beneficiul tuturor statelor membre şi al Uniunii Europene", a mai declarat europarlamemtarul PDL.

Parlamentul European s-a exprimat şi în 8 iunie în favoarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Conform rezoluţiei adoptate joi, statele membre trebuie să evite populismul la nivel naţional şi să decidă cu privire la aderarea Bulgariei şi României la zona Schengen exclusiv pe baza criteriilor existente, se arată într-un comunicat al PE.

Deputaţii europeni cer Consiliului European să ia măsurile necesare pentru a permite ambelor ţări să adere la zona Schengen.

Ca urmare a deciziei olandezo-finlandeze din 22 septembrie 2011 de a bloca aderarea Bulgariei şi României, Parlamentul European îşi reafirmă sprijinul pentru includerea ambelor ţări în zona Schengen.

Deputaţii europeni au insistat asupra faptului că Bulgaria şi România "au îndeplinit toate criteriile" pentru a adera, au implementat în întregime regulile Schengen, care reprezintă "singurele condiţii pentru aderarea lor".

Parlamentul cheamă toate statele membre să decidă cu privire la aderarea acestor ţări "exclusiv pe baza acquis-ului Schengen şi a procedurilor". Nu pot fi impuse criterii suplimentare acestor ţări, subliniază Parlamentul European, cerând statelor membre să îşi onoreze angajamentele şi "să evite populismul naţional".

Deputaţii europeni au respins un amendament care cerea Comisiei să prezinte propuneri de a întări acquis-ul Schengen prin încorporarea unor criterii suplimentare privind crima organizată şi corupţia.

"Ambele ţări şi-au restructurat fundamental şi şi-au reorganizat sistemele de gestionare a frontierelor, investind substanţial în întărirea autorităţilor de implementare a legilor (...) şi şi-au întărit vizibil cadrul instituţional şi legal", subliniază rezoluţia.

Parlamentul European ia notă de "sprijinul constant şi solidaritatea arătate de Bulgaria şi România ca parteneri de încredere" în sud-estul Europei, acestea adăugându-se contribuţiei lor permanente la securitatea frontierelor în această parte a Europei.

"Bulgaria şi România merită să facă parte din zona Schengen. Chem toate statele membre să ia decizia privind extinderea zonei Schengen către România şi Bulgaria exclusiv pe baza acquis-ului şi procedurilor Schengen. Bulgaria şi România trebuie să poată conta pe solidaritatea şi corectitudinea partenerilor lor UE", a spus preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, conform sursei citate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici