PE cere creşterea numărului de aeroporturi

Numărul aeroporturilor trebuie să crească sau cele existente să devină mai eficiente pentru că în 2025 peste 60 de aeroporturi nu vor putea gestiona cererea normală în orele de vârf fără întârzieri sau anulări, 3,7 milioane de zboruri putând fi anulate în fiecare an, informează Parlamentul European.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului PE cere creşterea numărului de aeroporturi

PE cere creşterea numărului de aeroporturi

Globalizarea şi creşterea economică rapidă generează în Uniunea Europeană creşterea cererii de transport aerian, care se ridică în medie la cel puţin 4,3 la sută pe an, menţionează raportul Annei Jensen, adoptat joi în plen la Bruxelles.

Până în 2025, aceasta va conduce la creşterea cererii de transport aerian de două ori şi jumătate faţă de cea înregistrată în 2003.

Conform Parlamentului European (PE), pentru economia europeană sunt vitale asigurarea capacităţii aeroportuare pe măsura cererii şi eficientizarea serviciilor de handling la sol, fiind nevoie şi de o politică comunitară mai eficientă în această privinţă.

Potrivit unui studiu Eurocontrol, criza capacităţii aeroporturilor şi creşterea cererii va duce la crearea a 10 aeroporturi principale şi a altor 15 de capacitate medie.

Deşi planificarea noii infrastructuri aeroportuare rămâne în competenţa statelor membre, Parlamentul cere Comisiei Europene să prezinte, până în 2010, un plan pentru asigurarea de capacităţi aeroportuare sporite şi pentru eficientizarea celor existente.

Însă creşterea numărului de aeroporturi preconizată în următorii ani nu trebuie să afecteze mediul. În ciuda performanţelor îmbunătăţite ale aeronavelor în ce priveşte impactul traficului aerian asupra mediului, deputaţii subliniază că intensificarea traficului aerian a determinat şi creşterea volumului de emisii cu efect de seră, cu peste sută la sută în prezent faţă de cele din anul 1990. Ei consideră că eficienţa măsurilor care urmăresc reducerea impactul transportului aerian asupra mediului depinde şi de politicile ţărilor în plan internaţional şi că sunt necesare proiecte de specialitate, cu terţe ţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici