- Home
- Externe
- WASHINGTON, (15.05.2019, 07:15)
- Mircea Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pe cine dă vina WhatsApp pentru atacul cibernetic ce a vizat aplicaţia. Servicii de spionaj, implicate. Dezvăluiri de ultimă oră
WhatsApp a transmis că există indicii că atacul cibernetic ce a exploatat o vulnerabilitate a aplicaţiei de mesagerie online a fost comis de un actor statal care utilizează o tehnologie de monitorizare şi spionaj dezvoltată de o companie privată, şi a vizat grupuri pentru protecţia drepturilor omului, informează agenţia de ştiri Reuters.
Urmărește
4218 afișări
Pe cine dă vina WhatsApp pentru atacul cibernetic ce a vizat aplicaţia. Servicii de spionaj, implicate. Dezvăluiri de ultimă oră
WhatsApp a transmis că există indicii că atacul cibernetic ce a exploatat o vulnerabilitate a aplicaţiei de mesagerie online a fost comis de un actor statal care utilizează o tehnologie de monitorizare şi spionaj dezvoltată de o companie privată, şi a vizat grupuri pentru protecţia drepturilor omului, informează agenţia de ştiri Reuters.
Un purtător de cuvânt al WhatsApp a declarat că atacul a fost unul sofisticat şi poartă toate semnele distinctive ale "unei companii private care lucrează cu guverne în domeniul spionajului".
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Totodată, compania suspectează că atacul cibernetic a vizat organizaţii pentru protecţia drepturilor omului, şi a informat în acest sens grupuri pentru protecţia drepturilor omului, câteva firme de securitate şi Departamentul de Justiţie din SUA.
"Lucrăm împreună cu grupurile pentru protecţia drepturilor omului pentru a descoperi cât de multe putem despre cine din comunitatea lor ar fi putut fi afectat", a explicat un reprezentant al WhatApp.
WhatsApp a informat mai multe organizaţii pentru protecţia drepturilor omului că suspectează că programul spion utilizat în atac a fost dezvoltat de compania israeliană NSO Group, a declarat Eva Galperin, director de securitate cibernetică la Electronic Frontier Foundation.
NSO Group a transmis că va investiga orice "acuzaţii credibile de utilizare incorectă" a tehnologiei sale.
"În niciun caz NSO nu ar fi implicată în utilizarea sau identificarea ţintelor tehnologiei sale, care este utilizată exclusiv de agenţii de informaţii şi de aplicare a legii", a comunicat NSO Group.
Citizen Lab, un grup de cercetare din cadrul Universităţii din Toronto, a transmis luni că "se crede că atacatorul a încercat (şi a fost blocat de WhatsApp) să exploateze [vulnerabilitatea] chiar şi ieri (duminică, n.red.), vizând un avocat pentru drepturile omului".
Una din ţintele atacului cibernetic, un avocat din Marea Britanie, a declarat sub protecţia anonimatului că un atac de acest fel, care însă a eşuat, a fost efectuat duminică, după ce WhatsApp a publicat o actualizare. Avocatul a contactat Citizen Lab după ce anterior a primit mai multe apeluri suspecte pe aplicaţia WhatsApp.
Avocatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, este implicat într-un proces împotriva NSO, intentat de un grup de jurnalişti mexicani şi un dizident saudit.
Programul de tip spyware Pegasus, dezvoltat de compania israeliană de securitate, este vândut doar agenţiilor statele de informaţii. Capabilităţile acestui program spion sunt aproape absolute. Odată instalat pe un telefon, programul poate extrage toate datele deja existente pe dispozitiv (mesaje text, contacte, locaţia GPS, e-mail, istoricul browserului etc.), iar în plus colectează şi date noi, utilizând microfonul şi camera pentru a înregistra împrejurimile utilizatorului şi sunetele ambientale, potrivit unui material publicat de cotidianul New York Times în anul 2016.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: SUA sunt îngrijorate de posibile "ameninţări iminente" la adresa trupelor americane din Irak
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe