- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PE condamnă declaraţiile lui Franco Frattini
Parlamentul European a condamnat, joi, declaraţiile vicepreşedintelui CE Franco Frattini referitoare la expulzarea etnicilor romi din state membre UE, relatează cotidianul L'Unita în ediţia electronică.
PE condamnă declaraţiile lui Franco Frattini
După uciderea Giovannei Reggiani la Roma, Frattini declara că autorităţile italiene au dreptul să expulzeze orice rom nomad care nu poate prezenta garanţii că se poate întreţine pe teritoriul Italiei.
Cu toate acestea, directivele UE stabilesc că "statele membre nu pot limita libertatea de circulaţie decât din raţiuni de ordine publică, siguranţă sau sănătate publică".
Într-un interviu acordat la 2 noiembrie cotidianului Il Messaggero, Frattini sublinia că problema siguranţei publice se poate rezolva foarte simplu: autorităţile merg într-o tabără de nomazi din Roma şi întreabă pe fiecare din ce trăieşte. Cine nu are un răspuns va fi expulzat în România. Aşa funcţionează directiva UE".
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
PE a adoptat joi cu 306 voturi pentru, 86 împotrivă şi 37 de abţineri, proiectul de rezoluţie propus de PSE, liberal-democraţi, verzi şi stânga europeană referitor la respectarea principiului liberei circulaţii a cetăţenilor UE în statele membre. Rezoluţia conţine şi criticile la adresa lui Franco Frattini. Paragraful respectiv a fost aprobat cu 290 de voturi pentru, 220 împotrivă şi 21 de abţineri.
Preşedintele grupului PPE-PD din Parlamentul European, Joseph Daul, a condamnat ferm "atacul personal care l-a vizat pe vicepreşedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, în articolul 13 al rezoluţiei" adoptate joi de PE, denunţându-l drept o "manevră politică", se arată într-un comunicat oficial.
"Vreau să denunţ manevra politică nedemă de socialiştii italieni, reluată de o serie de colegi, care nu face obiectul dezbaterii politice", a declarat Daul, potrivit unui comunicat remis de grupul PPE.
"Mai mult, această distorsionare fără gust a cuvintelor rostite de Frattini, pe care instituţia noastră trebuie să o respingă, nu ne va permite să votăm într-o atmosferă liniştită. Dacă grupul nostru trebuie să voteze împotriva acestei rezoluţii din cauza acestei manevre, faptul nu va diminua sub nici o formă sprijinul nostru acordat românilor şi altor cetăţeni care respectă legile din ţările lor adoptive", a adăugat liderul PPE-PD înaintea sesiunii de vot.
Pe de altă parte, liberalii din PE au salutat adoptarea rezoluţiei, subliniind că aceasta respinge principiul responsabilităţii colective şi a discriminării pe baza naţionalităţii sau etniei, potrivit unui comunicat al grupului ALDE.
"În Europa contemporană, este un gest iresponsabil din partea politicienilor să arate cu degetul şi să facă generalizări deranjante la adresa anumitor naţionalităţi sau grupuri etnice", a declarat eurodeputalul liberal român Adina Vălean, vicepreşedintele grupului ALDE din PE.
"Pur şi simplu nu este acceptabil să sugerezi că unul din principiile de bază ale pieţii interne a UE care vizează libertatea de mişcare a muncitorilor ar putea reprezenta un motiv pentru creşterea infracţionalităţii. Infracţiunea nu are nici naţionalitate, nici etnie", a subliniat eurodeputatul român.
Alfonso Andria, eurodeputat italian, a declarat că "una din principalele provocări cu care se confruntă UE este abolirea ultimelor bariere şi nu ridicarea unora noi". Acesta a subliniat că libertatea de mişcare este un drept fundamental care trebuie însă asociat cu un alt aspect important, acela al securităţii. "Asigurarea respectării legilor naţionale este cel mai eficient mijloc de protejare a celor care emigrează pentru a-şi îmbunătăţi condiţiile de viaţă şi pentru a munci cinstit", a adăugat eurodeputatul italian.
"Atât timp cât romii vor continua să fie discriminaţi şi excluşi din statele membre din cauza lipsei măsurilor de integrare, romii vor continua să migreze în căutarea condiţiilor mai bune de viaţă", a declarat, la rândul său, eurodeputatul ungar, Viktoria Mohacsi, care a salutat adoptarea unei strategii comune privind integrarea romilor.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO