PE, dezbatere pe tema crizei generate de respingerea Acordului Brexit. Barnier evocă întoarcerea la masa negocierilor

Parlamentul European a organizat miercuri, la Strasbourg, o dezbatere pe tema crizei generate de respingerea Acordului Brexit de catre Camera Comunelor.

Urmărește
488 afișări
Imaginea articolului PE, dezbatere pe tema crizei generate de respingerea Acordului Brexit. Barnier evocă întoarcerea la masa negocierilor

Parlamentul European, dezbatere pe tema crizei generate de respingerea Acordului Brexit. Barnier evocă întoarcerea la masa negocierilor

Michel Barnier a declarat că acordul Brexit se află în impas după respingerea zdrobitoare a înţelegerii Theresei May de către parlamentari, dar i-a oferit să se întoarcă la masa de negocieri dacă forţele parlamentare aliate Teresa May îşi vor schimba "liniile roşii", scrie de Guardian.

Motivaţiile deputaţilor care au dat respins acordul - o înfrângere cu 230 de voturi, cea mai mare înregistrată de vreun guvern- au fost descrise de către negociatorul-şef al UE drept "contradictorii".

Barnier a declarat că parlamentul nu a reuşit să ofere o viziune alternativă marţi seară, avertizând că discuţiile nu ar putea progresa până când nu se va găsi o majoritate comună pentru a ajunge la o înţelegere.

"Ascultând declaraţiile publice făcute de membrii Camerei Comunelor, regretam să spunem că ne-au făcut să ne întristăm, au fost cauzate de diverse motivaţii, opiniile uneori fiind destul de contradictorii sau opuse", a declarat Barnier în timpul unei dezbateri în Parlamentul European, la Strasbourg.

"În mod obiectiv, acest vot nu este o manifestare clară a unei majorităţi pozitive care să definească un proiect alternativ şi o alternativă la propunerea de astăzi", a spus Barnier.

"Aşadar, în acest context, este de competenţa autorităţilor britanice astăzi sau mâine să evalueze rezultatul acestui vot şi până la guvernul britanic să găsească modul în care trebuie să facem progrese pe 29 martie pentru o retragere ordonată", a adăugat Barnier.

Fostul ministru francez a spus că, oricare ar fi fost rezultatul negocierilor viitoare, acordul de retragere ar trebui să conţină şi controversatul "backstop" irlandez pentru evitarea unei frontiere tari, despre care există temeri că va prinde Marea Britanie într-o uniune vamală.

Bruxelles aşteaptă ca parlamentul britanic să preia controlul asupra discuţiilor privind Brexit, luni, când premierul va prezenta o moţiune detaliată cu privire la planurile sale, care vor putea fi modificate de deputaţi.

În primă fază este aşteptat este ca deputaţii să caute o prelungire a perioadei de negocieri de doi ani.

Peter Altmaier, ministrul german al Finanţelor, care este un apropiat al Angelei Merkel, a sugerat că o cerere în acest sens va fi aprobată de cele 27 de state membre.

El a spus: "Dacă Parlamentul are nevoie de mai mult timp, atunci acesta este un lucru care va trebui să fie luat în considerare de către Consiliul European şi personal aş considera acest lucru drept o cerere rezonabilă".

Întrebat despre amânarea Brexitului, ministrul francez al Afacerilor Europene, Nathalie Loiseau, a aprobat, însă, preocupările lui Emmanuel Macron cu privire la o astfel de prelungire.

"Este o ipoteză ... juridică şi ipotetică este posibilă, dar Theresa May nu a cerut şi are nevoie de acordul celorlalte 27 de naţiuni europene. Dar ca să facă ce? Să spună că vrea mai multe concesii din partea UE ... nu", a spus aceasta.

Ministrul de Externe din Germania, Heiko Maas, a declarat că mingea s-a afat în curtea britanicilor pentru a aduce claritate în tot acest haos.

"Deputaţii din camera inferioară nu au făcut cunoscut ce vor, doar ceea ce nu doresc", a declarat el miercuri dimineaţă la postul de televiziune Deutschlandfunk. "Nu este suficient", a spus el.

El a adăugat că nu a sprijinit ideea renegocierii acordului, spunând că multe compromisuri au fost deja făcute de ambele părţi: "Dacă cineva ar fi putut oferi mai mult, ar fi trebuit să facem asta cu câteva săptămâni în urmă".

Maas a declarat că guvernul german va urmări îndeaproape votul de încredere pentru Theresa May, însă un eventual eşec ar face ca situaţia să fie mai complicată.

Fostul lider Ukip, Nigel Farage, a declarat la Strasbourg că Marea Britanie a suferit "un eşec total al conducerii" şi a acuzat-o pe premier că a cedat în faţa negociatorilor UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici