- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PE propune ca lucrătoarele independente să beneficieze de prestaţii de maternitate ca şi angajatele
Deputaţii europeni propun ca lucrătoarele independente să beneficieze de prestaţii de maternitate la fel ca şi angajaţii, măsura vizând şi soţiile sau partenerele celor care desfăşoară activităţi independente, informează, marţi, Parlamentul European (PE).
PE propune ca lucrătoarele independente să beneficieze de prestaţii de maternitate ca şi angajatele (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)
Protecţia socială similară cu cea pentru angajaţi, inclusiv concediul minim de maternitate de 14 săptămâni, sunt măsurile pe care statele membre trebuie să le aplice şi lucrătoarelor independente înnsărcinate, precum şi soţiilor sau partenerelor de viaţă ale celor care desfăşoară o activitate independentă, potrivit propunerii PE.
Deputaţii europeni au actualizat directiva privind aplicarea principiului egalităţii de tratament între bărbaţii şi femeile care desfăşoară o activitate independentă, conform propunerii deputatului Astrid Lulling (PPE, LU), documentul făcând referire şi la soţii şi partenerii de viaţă care de obicei nu sunt angajaţi, dar îl asistă pe lucrătorul independent. Cele mai multe astfel de cazuri sunt în domeniul agricol, IMM-uri sau profesii liberale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
"Având în vedere vulnerabilitatea economică şi fizică a lucrătoarelor independente însărcinate, a soţiilor însărcinate şi a partenerelor de viaţă însărcinate ale lucrătorilor independenţi, este necesar să li se acorde acestora dreptul la prestaţii de maternitate. De asemenea, trebuie să li se acorde o alocaţie de maternitate suficientă care să le permită întreruperea activităţii profesionale din motive de graviditate sau maternitate pentru o perioadă de minim 14 săptămâni", au arătat deputaţii europeni.
Propunerea deputaţilor mai prevede că accesul la serviciile existente, care oferă înlocuiri temporare şi permit întreruperi ale activităţii profesionale din cauza gravidităţii sau a maternităţii, poate fi considerat ca o alternativă sau ca o parte din alocaţia de maternitate.
Totodată, soţiile, soţii sau partenerii de viaţă ai lucrătorilor independenţi care au acces la un sistem de protecţie socială ar trebui să aibă, la rândul lor, dreptul de a beneficia de protecţie socială.
"Va fi la latitudinea statelor membre să decidă dacă plata pentru aderarea la sistemele de asigurare socială (care acoperă concediului de maternitate, boală, invaliditate şi bătrâneţe) trebuie să fie obligatorie pentru femeile care desfăşoară activităţi independente sau dacă acest sistem poate fi accesat în mod voluntar.
Statele membre trebuie să decidă dacă această protecţie socială poate fi proporţională cu participarea la activităţile lucrătorului independent şi/sau cu nivelul contribuţiei", au mai arătat deputaţii europeni.
Propunerea PE, care va înlocui Directiva 86/613/EEC privind egalitatea de tratament, va fi adoptată de Consiliu în 7 iunie, iar statele membre vor avea doi ani pentru a transpune prevederile acesteia în legislaţia naţională.
În cazul în care un stat membru întâmpină dificultăţi în acordarea de drepturi sociale lucrătoarelor independente sau soţiilor lucrătorilor independenţi, perioada de aplicare poate fi prelungită la patru ani.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO