PE vrea ca ţările aflate la est de UE care fac reforme să fie recompensate cu perspectiva europeană

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie în care susţine că, înaintea revizuirii politicii de vecinătate faţă de ţările aflate la est de UE, trebuie făcută o diferenţiere între ţările performante şi celelalte, iar cele care fac reforme trebuie recompensate, informează un comunicat al PE.

Urmărește
5 afișări

În termeni practici, aceasta înseamnă că Uniunea Europeană ar trebui să contureze criterii de evaluare a evoluţiei reformelor democratice în aceste state, iar cele care îndeplinesc reforme trebuie recompensate cu o perspectivă europeană, se arată în rezoluţia adoptată.

Rezoluţia pledează pentru un sistem "în care ambiţia şi angajamentele sunt urmate de paşi concreţi spre o perspectivă europeană". O astfel de perspectivă ar putea fi un motor al reformelor în aceste ţări.

Natura exactă a acestei perspective europene a generat însă dispute. Raportorul Marek Siwiec a depus un amendament la propriul raport, conform căruia rezoluţia ar fi menţionat în mod explicit perspectiva aderării la UE pentru ţările vecine din est. Amendamentul a fost respins în plen (247 de voturi pentru, 295 împotrivă şi 25 de abţineri), aşa că textul final face referire doar la "o perspectivă europeană, inclusiv articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană".

Potrivit rezoluţiei "combaterea corupţiei, în special în domeniul justiţiei şi în poliţie, ar trebui să fie o prioritate majoră pentru UE în dezvoltarea relaţiilor cu partenerii estici". În ceea ce priveşte conflictele îngheţate din regiune, membrii PE solicită Înaltului Reprezentant să dezvolte "abordări novatoare, cum ar fi contactele şi consultările informale cu societăţile teritoriilor separatiste, menţinând în acelaşi timp politica UE de a nu acorda recunoaştere teritoriilor în cauză".

Parlamentul consideră că evoluţiile recente din Belarus au fost "un afront la adresa viziunii UE asupra respectării drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept". Belarus rămâne singura ţară parteneră din Est care nu participă decât în mod limitat la PEV (Politica Europeană de Vecinătate). Membrii PE au îndemnat Comisia Europeană să susţină partidele democratice şi organizaţiile neguvernamentale din ţară.

Alte aspecte menţionate în rezoluţie se referă la libertatea presei, liberalizarea vizelor şi schimburile educaţionale. Multe dintre aceste probleme se vor afla printre principalele teme de discuţie la următoarea sesiune inaugurală a Adunării Parlamentare EURONEST, programată pe 3 şi 4 mai la Bruxelles, adunare care va reuni membri PE şi parlamentari ai ţărilor partenere din Est.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici