Pentagon: Difuzarea neautorizată a documentelor secrete generează "un risc foarte grav" de securitate

Publicarea neautorizată a documentelor aparţinând serviciilor secrete americane, multe referitoare la conflictul militar din Ucraina, generează "un risc foarte grav" în materie de securitate naţională, anunţă Departamentul american al Apărării.

Urmărește
1826 afișări
Imaginea articolului Pentagon: Difuzarea neautorizată a documentelor secrete generează "un risc foarte grav" de securitate

Sursa foto: Profimedia

"Faptul că aceste documente circulă în spaţiul online prezintă un risc foarte grav pentru siguranţa naţională, cu potenţialul răspândirii dezinformării", a declarat luni seară Chris Meagher, asistent al secretarului american al Apărării responsabil de Afaceri Publice, conform BBC News.

"Încă investigăm cum s-a putut întâmpla acest lucru, precum şi amploarea problemei. Au fost demarate proceduri pentru a examina mai atent cum sunt distribuite aceste tipuri de informaţii şi de către cine", a subliniat Chris Meagher.

Oficialul american a refuzat să spună dacă documentele sunt autentice, dar a precizat că unele informaţii "au fost denaturate".

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a fost informat despre difuzarea în presă a documentelor secrete pe 6 aprilie, conform agenţiei Reuters. "Oficialii americani le-au reiterat aliaţilor angajamentele Statelor Unite privind protejarea informaţiilor şi fidelitatea faţă de parteneriatele de securitate", a subliniat Chris Meagher.

De asemenea, reprezentantul Pentagonului a reafirmat angajamentele Washingtonului faţă de Ucraina. "Preşedintele Biden şi secretarul Apărării au transmis clar că Statele Unite vor fi alături de Ucraina cât timp va fi nevoie", a insistat Chris Meagher.

Administraţia de la Kiev a acuzat, luni, Rusia că ar fi modificat informaţii din documentele secrete americane apărute online, dar, în acelaşi timp, Kievul şi-a modificat planurile operaţionale în contextul dezvăluirilor. În schimb, Kremlinul a denunţat tendinţa Occidentului de a atribui mereu vina Rusiei şi a sugerat că documentele americane apărute online sugerează activităţi de spionaj ale Washingtonului împotriva aliaţilor.

Administraţia din Coreea de Sud a anunţat că va cere acţiuni "adecvate" din partea Statelor Unite după analizarea activităţilor de spionaj evidenţiate de documentele apărute online, în contextul în care, conform unor surse, Washingtonul ar fi interceptat atât aliaţi, cât şi inamici. Un document secret american apărut pe reţele de socializare online sugerează că serviciile de informaţii americane au interceptat, în martie, discuţii din cadrul Consiliului sud-coreean pentru Siguranţă Naţională. Documentul indică refuzul Administraţiei de la Seul de a răspunde cererii Statelor Unite de a furniza armament Ucrainei. Conform cotidianului The Washington Post, un alt document sugerează interceptarea unor informaţii despre un plan al Grupului paramilitar rus Wagner de a cumpăra armament din Turcia, aliat al SUA în cadrul NATO. Alte documente se referă la interceptarea unor informaţii despre activităţile Rusiei şi Iranului, dar, conform CNN, sunt indicii că serviciile americane ar spiona şi aliaţi, printre care Coreea de Sud, Israel şi Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici