- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pentagon: Rusia îşi consolidează arsenalul nuclear şi nu forţele convenţionale
Rusia pare să se concentreze pe consolidarea capacităţilor sale nucleare mai degrabă decât pe întărirea forţelor convenţionale, astfel că este important ca SUA să îşi menţină arsenalul nuclear, a declarat luni secretarul american al Apărării, Robert Gates.
Pentagon: Rusia îşi consolidează arsenalul nuclear şi nu forţele convenţionale (Imagine: Mediafax/AFP)
Şeful Pentagonului, care s-a adresat ofiţerilor Forţelor Aeriene din Virginia, a declarat că nevoia de arme nucleare a SUA va creşte în viitor pentru a preîntâmpina unele atacuri.
Aceasta se datorează parţial riscurilor ca armele nucleare să ajungă în mâinile unor state sau grupări antiamericane, ca Iranul, dar şi planurilor Rusiei de a-şi consolida capacitatea nucleară, a precizat Gates.
"Pare clar că ruşii se concentrează mai degrabă pe consolidarea capacităţilor nucleare în viitor", a subliniat acesta în timpul vizitei la Langley.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
"În măsura în care ei contează tot mai mult pe capacităţile lor nucleare spre deosebire de ceea ce a fost o capacitate militară convenţională istorică a Rusiei, mi se pare că aceasta subliniază importanţa menţinerii de către noi a unor efective nucleare corespunzătoare", a explicat el.
Moscova şi-a sporit cheltuielile militare în cadrul efortului de a spori influenţa Rusiei pe scena internaţională după haosul din perioada post-sovietică şi a încercat să îşi reformeze armata creându-şi una mai profesională, bine echipată şi mobilă. Potrivit unor critici însă această reformă a fost lentă.
Armata rusă suferă în continuare din cauza unui moral scăzut în rândul militarilor prost plătiţi şi al comandanţilor nemulţumiţi de starea armatei. Implementarea acestor reforme a condus Rusia la concluzia că ar fi probabil mai eficient să îşi dezvolte în schimb capacităţile nucleare, arată Gates.
"Rusia chiar nu investeşte foarte mult în forţele sale convenţionale", subliniază Gates.
Rusia dispune de o "triadă" de arme nucleare strategice - rachete cu lansare de la sol, submarine şi bombardiere care pot ajunge în SUA.
Luna trecută preşedintele rus Dmitri Medvedev a promis finanţarea arsenalului nuclear pentru a preveni eventualele pericole la adresa securităţii naţionale.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO